Nyheter

Bröderna Modig dominerade exotisk orientering

Nyheter • Publicerad 13 juli 2006

ORIENTERINGOrientering på en camping på Öland?Ja, visst funkar det!För andra året i rad avgjordes i måndags kväll Ölandssprinten på Saxnäs Camping.Fjolårsvinnaren Johan Modig vann i år igen och fick detta år sällskap på prispallen av sin yngre bror Erik.

Den verkar vara här för att stanna, Ölandssprinten, denna exotiska orienteringstävling på campingen och badstranden vid Saxnäs, strax norr om Färjestaden. Precis som under fjolårets premiärtävling var det även detta år synnerligen välorganiserat och precis som ifjol var vädergudarna på gott humör.

Och precis som ifjol vann OK Pan-Kristianstads Johan Modig herrklassen, denna gång på tiden 13,58 minuter. Modig är rankad som nummer femton i landet och blev nyligen uttagen som förstareserv till det stundande världsmästerskapet.

Kristianstads i år 29-årige orienteringsräv var solklar favorit och lyckades som sagt infria alla förväntningar.

– Det var lite stressigt och lite småmisstag, säger en självkritisk Modig efter loppet. Jag kom in på någon återvändsgränd på campingen och tappade väl i och för sig bara några sekunder där, men det känns så mycket när det är sprint.

Han var dock förstås belåten med segern och de 1 500 kronorna i förstapris.

– Ja, det är alltid kul att vinna, klargör han.

Johans sex år yngre lillebror Erik ledde länge loppet, men hade gått ut för hårt och orkade inte hela vägen. Han fick istället nöja sig med en silverplats, tolv sekunder från guldet.

Billstam vann

Junior-VM-segraren från 1998, Nybro OK-produkten Håkan Petersson, numera IFK Göteborg, tog hem bronset, 39 sekunder efter segrande Johan Modig.

Petersson har tagit det lugnt med orienteringen de senaste två-tre åren, men i måndags trivdes han på Öland.

– Nu är jag mer motiverad, så nu känns det väldigt roligt att springa ö-sprinten, säger han.

Något som även Annika Billstam, årets segrare i damklassen, tyckte. Billstam vann komfortabelt på tiden 15,27 minuter, hela en minut och två sekunder före unga talangen Martina Karlsson, som imponerande knep andraplatsen.

Och Billstam, som är rankad som nummer sjutton i Sverige, berömde banan.

– Den var bra eftersom den var varierande mellan kortare och längre sträckor, säger OK Linnés stolthet.

Maratonsprint

Vad hände då med OK Pan-Kristianstads Pia Olsson som vann ifjol och tillhörde favoriterna även i år?

Hon kom bara trea, drygt en och en halv minut efter segrande Billstam

– Jag missade en av de sista kontrollerna där jag kanske tappade 45-50 sekunder och sedan har jag inget tryck i benen, förklarar hon. Jag satsar på multisport nu, så det här är ungefär som att be en maratonlöpare springa 100 meter.

Fler kartor och fler kompasser

Kalmar OK:s Jörgen Nilsson, mannen bakom Ölandssprinten, var mycket nöjd med årets sprint.

– Extra kul med årets tävling var att vi ökade antalet startande med cirka tio procent gentemot föregående år, berättar han.

– Föregående år var det deltagare från strax över 50 klubbar, men i år var det deltagare från 61 olika klubbar, inkluderat startande från så långt som Norge. Det är positiva tendenser som lovar mycket gott inför framtiden, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.