Annons
Nyheter

Boule-utövarna i Sverige – ordvitsarnas okrönta kungar

Nyheter • Publicerad 30 november 2008

SPORTKRÖNIKA

Boule är inte den sport som får de stora rubrikerna i sporttidningar runt om i landet. Det är lite synd, för det finns ingen annan sport i Sverige som använder sig av fler ordvitsar i klubbnamn än just boulesporten.

Annons

Efter en titt på listan över landets alla bouleklubbar slås man över den frekventa användningen av ordvitsar i klubbnamnen. En del klubbar har bara tagit det namn som geografiskt passar bäst, som exempelvis vårt eget BC Öland, medan andra klubbar pretentiöst försöker hitta nåt fransk-klingande som ska föra tankarna till sportens hemland. Personligen föredrar jag de klubbar som trummar på i den gamla hederliga svenska ordvitskonstens fotspår.

I Stockholmsförbundet hittar vi klubbar som för tankarna till barnböcker, typ Atlas i Boulerbyn Club de Petanque och Bill o Boule. Där finns även nåt för indianfantasten (BK Sitting Boule) och gastronomen (KK Bouleabaisse). Är man svag för gammal politik i öst finns också favoriten (Boulesjevikerna).

I Sydsvenska förbundet gillar man att förvränga engelskans bull (=tjur) och därför har namn som Klubb Boulefighters och hundinspirerande Bara Bouledogs dykt upp. I Tyringe har man varit lite mer långsökt och döpt en klubb till Boulegetingarna...

I det Östsvenska förbundet där Öland ingår finns två höjdare till namn. Den gamle Göta kanal-byggaren Baltzar skulle nog varit stolt över Motalaföreningen Boule von Platen. Personligen gillar jag nog ändå Jönköpingsklubben Istanboule Club bäst.

Att ingen startat upp BK Boule’s Eye än är en gåta och här på Ölandsbladet väntar vi fortfarande på att bouleföreningen BK Boule shit ska starta upp...

Slutligen några tankar utanför bouleplanen:

• Efter att man skrivit in fgoif.se ändras internetadressen genast till klubben.se. Det känns verkligen passande nu när Kalmar AIK och Färjestaden växer fram som riktigt bittra fiender.

• Mörbylånga GoIF:s fotbollsherrar var bäst på ön vad gäller derbyn ifjol. Riktigt synd då att man inte har ett enda nästa säsong...

• Jag vill se nystartade laget i norr möta Böda/Högby i 2009 års ÖM. Snälla kretsen, kan ni inte fixa det i lottningen...?

• Livet som sportjournalist hade varit mycket roligare om fotbollsföreningen Bergkvara AIF på andra sidan bron istället hetat Bergkvara Allmänna Idrottssällskap. Då hade man inte sagt BAIF...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons