Nyheter

Benny mot nytt rekord

Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

SKIDOR, VASALOPPET

Förra året åkte han snabbare än vad någon ölänning någonsin gjort i Vasaloppet. I år gör Ölands skidkung Benny Nilsson sin sjätte start i Sveriges anrikaste skidtävling och han gör det med ett nytt rekord i sikte.

– Om föret är bra siktar jag på att putsa till tiden från förra året, säger Benny.

Imorgon avgörs en av världens längsta längdåkningstävlingar. För Ölands bästa skidåkare Benny Nilsson väntar nio mils skidåkning i fäders spår från Sälen till Mora. Och årets vinter har gjort att Benny kunnat träna mycket med skidorna på.

– Det har blivit många kvällspass i vinter med pannlampa efter jobbet, säger han.

För att komma väl förberedd till årets Vasalopp har Benny tillsammans med sina bröder Rickard och Björn bokat in en träningsvecka i Orsa veckan innan Vasaloppet.

– Det är en vecka med hårdträning där vi kör två pass om dagen vissa dagar. Däruppe kommer vi också att få träna i en annan terräng än på Öland.

Måste behålla lugnet

Uppåt 15 000 människor brukar stå på startlinjen i Sälen och det är inte svårt att förstå att det lätt blir trångt i starten. Många vill framåt och det bryts många stavar på vägen, vilket Benny själv fått erfara, den gången fick han åka med en stav i åtta kilometer innan han fick en ny i Smågan. För att inte råka ut för samma sak igen har Benny taktiken klar för sig:

– Alla är tuffa och ingen vill flytta på sig så det gäller att vara rätt lugn på start och inte bli stressad över att det går sakta. Det är ett så långt lopp att det hinner hända mycket under loppets gång.

Bättre startled

Redan klockan åtta på morgonen går startskottet men vid den tiden har Benny varit uppe sedan länge.

– Jag brukar gå upp vid halv tre på morgonen för att kunna få en så bra startposition som möjligt. När man placerat ut sina skidor och stavar i spåret så har man sin startplats säkrad.

Men i år kommer han kunna sova en extra timme:

– I år kommer jag inte behöva stressa lika mycket på morgonen då jag startar i startled nummer två istället för tre som jag gjorde förra året. Det gör att jag inte behöver vara uppe lika tidigt och jaga en bra startposition.

Skräckminnen från 1997

Om Benny får beskriva sitt drömlopp så ska det vara en solig dag med hårda och fina spår där hans skidor går som ett spjut i spåret. Han vill komma iväg smidigt i starten och få ett bra utgångsläge från Smågan. Mardrömmen skulle vara att hans lopp från 1997 upprepar sig.

– Det är skräckminnen. Jag hade inget som helst fäste upp för backarna mot Smågan. Det slutade med att jag fick ställa mig i en lång kö i Smågan för att få valla om skidorna.

Och för att han ska slå sin tid från förra året behövs nog toppenskidor. Han lämnar inget åt slumpen och kommer att låta den erfarne Mattias Svahn valla hans skidor för en tusenlapp. En tusenlapp som han sparat från förra årets succélopp.

– Min farbror Elmer Nilsson hade satsat en tusenlapp på att jag inte skulle slå hans 20 år gamla bästatid men jag tog honom med dryga tre minuter.

Hur väl värd den tusenlappen är investerad får vi se men tiden Benny behöver slå för att putsa sin tid från förra året är 5 timmar, 20 minuter och 14 sekunder. Fortsättning lär följa…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.