625 000 från Smålandsidrotten
ÖLAND
Smålandsidrotten satsar på Öland.
Av förbundets 1,4 miljoner i anläggningsstöd hamnar över 600 000 på Öland.
Det är otroligt glädjande. Föreningarna är aktiva och blir allt bättre på att söka bidrag, säger Lucas Nilsson, utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten.
1 juli 2007 införde regeringen det så kallade Idrottslyftet. Man har sedan dess avsatt 500 miljoner kronor varje år till den svenska idrottsrörelsen. En del i Idrottslyftet är anläggningsbidraget, vars huvudsyfte är att skapa anläggningsytor åt barn och ungdomar. Under Idrottslyftet år 5, vilket sträcker sig mellan 1 juli 2011 till 31 december 2012, har Smålands Idrottsförbund tilldelats 1,4 miljoner kronor i anläggningsstöd. Närmare hälften av detta väljer man nu att lägga på Öland.
Tidigare år har ganska sparsamt med pengar hamnat på Öland. Idrottsföreningarna har varit lite för dåliga på att söka bidrag, men jag har försökt vara på och uppmana dem att söka bidrag, vilket fler nu gör, säger Lucas Nilsson, utvecklingskonsulent på Smålandsidrotten.
MEST 50 PROCENT
Anläggningsbidraget får dock som mest täcka 50 procent av en anläggnings kostnad. Således måste föreningarna hitta finansiering på annat håll än bara Smålandsidrottens bidrag.
Meningen är att bidraget ska vara en liten morot för kommuner och näringsliv att man får ta del av pengarna om man själva investerar. Det kan vara svårt för en idrottsförening att själva få ihop sådana pengar som krävs och har man då detta bidraget med sig i ryggen blir möjligheterna mycket större, säger Lucas Nilsson.
FYRA FÅR 600 000
Fyra av Ölands föreningar får nu dela på 625 000 kronor.
Algutsrums IF är beviljat 300 000 för anläggandet av en spontanidrottsplats.
Sex olika sporter går att utöva på en spontanidrottsplats och det går att frysa underlaget på vintern. En sådan kostar 900 000 att anlägga så 300 000 är en bra summa av detta.
Vi vill att den ska ligga centralt i samhället så många har möjlighet att utnyttja den. Dessutom har en spontanidrottsplats en garantitid på 21 år så när den ligger där, ligger den kvar, säger Nilsson.
Utöver detta har IFK Borgholm tilldelats 200 000 kronor för anläggandet av en konstgräsplan.
Bo Eklinder, som var med och arbetade fram konstgräsplanen i Färjestaden, är inkopplad även i Borgholm och jag själv är med och hjälper till lite. Så där är man ganska långt gångna i sina planer.
Dessutom har Mörbylånga Tennisförening tilldelats 75 000 kronor för att anlägga en ny tennisbana och Färjestadens Segelsällskap har fått 50 000 kronor för att göra sina faciliteter mer handikappvänliga.
Hur länge är pengarna låsta för de som tilldelats dem?
Vi har egentligen ingen deadline. Vi för en ständig dialog med föreningarna och upplever vi att man gör framsteg förlänger vi bidragstiden med ytterligare ett år. Ett exempel på detta är konstgräsplanen vid Tallhöjden som vi förlängde år för år.