Nyheter

Hund gick genom isen

Nyheter • Publicerad 15 januari 2009

ERIKSÖRE

En lunchpromenad längs stranden vid Eriksöre camping fick ett olyckligt slut på torsdag eftermiddag. Ett ungt par kunde bara se på hur deras hundvalp sprang ut på isen och försvann igenom den. Ägarna kunde inte hitta hunden och kontaktade Räddningstjänsten. Men när brandmännen var på plats gick inte hundens liv att rädda.

Ett ungt par var ute och promenerade med sin hundvalp längs stranden när hunden plötsligt fick syn på en svan ute på isen. Nyfikenheten tog överhanden och valpen sprang iväg efter svanen, men isen var för svag och brast.

SENT LARM

Matten sprang direkt ut till den plats där hon sett hunden försvinna, men den gick inte att hitta någonstans. Först efter en halvtimme kontaktade paret räddningstjänsten.

– Förmodligen dröjde larmet eftersom de inte tänkte på att ringa 112 när det handlade om en hund. Och det kan jag förstå, det är nog inte det första man tänker. Men tamdjur går under räddningstjänsten, säger Leif Nilsson som var brandförman under utryckningen.

ÅTERUPPLIVNING

Tillsammans med fyra brandmän började han leta efter hundvalpen. När de inte hittat den efter femton minuter började de söka närmare land, och stötte på hunden som då var livlös.

– Vi försökte återuppliva den med hjärt-lungräddning och syrgas. Man vet ju aldrig, med kallt vatten kan det hända fenomen så att man får igång ett liv, säger Leif Nilsson.

Livräddningsförsöken blev dock resultatlösa och räddningstjänsten körde hunden till Torslunda veterinärstation.

– Veterinären sade att eftersom det var en liten hund så blir den snabbt nedkyld. Men det här handlade ju också om maximal otur. Dels att ägaren inte hittade hunden där den gick igenom, och dels att vi fick larmet sent. Men det är svårt att spekulera i vad som hade kunnat hända. Förmodligen har hunden fått panik när den hamnade i vattnet och börjat simma in mot land. Men då hade den ju is över sig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.