Annons
Nyheter

Vi ökar mest i landet

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2009

I veckan presenterade Svenska Dagbladet siffror på hur det gått för besöksnäringen under det första halvåret. I övriga Sverige har antalet gästnätter minskat eller ökat marginellt, i Kalmar län ökade antalet med 23 procent. Det är den största ökningen i hela landet!

Vi är ju alla medvetna om att sommaren hittills har varit väldigt bra, det har varit mycket folk som har besökt oss. Desto roligare då att denna statistik omfattar januari – juni. Det ska bli väldigt spännande att få ta del av helåret 2009. Förhoppningsvis så tar besöksnäringen i vår region ett rejält kliv framåt.

Annons

Jag tror vår ökning beror på tre saker:

- Dels handlar det om lågkonjunkturen. Svenskarna väljer i högre utsträckning än tidigare att semestra hemma.

- Dels handlar det om den svaga kronan. Människor från andra länder har på ett bräde fått mat, boende och upplevelser 20-30 procent billigare. Självklart drar det folk.

- Slutligen tror jag att samarbetet kring www.visitse.se, alla evenemang och de investeringar som gjorts i anläggningar såsom campingar och hotell har bidragit positivt.

Nu handlar det om att erbjuda våra besökare en så god service till så hög kvalité att man väljer att återvända men framförallt så gäller det att få våra gäster att rekommendera ett besök bland släktingar & vänner. Det finns ingen marknadsföring i världen som kan slå goda vänners beskrivning av en lyckad resa.

I Kalmar drog politiken så sakta igång igen under förra veckan. De första sammanträdena betades av och bekanta ansikten dök upp brunbrända och utvilade. Att få ägna sig åt politik på heltid är ett privilegium. Ibland är det otroligt slitigt, kämpigt och otacksamt men det vägs upp av de tillfällen man ser att utvecklingen går åt rätt håll. Sådana tendenser får man glädja sig åt lite extra.

Ett exempel är den positiva befolkningsutveckling som SCB presenterade i veckan, ett annat är just kraftansträngningen på besöksnäringen, ett tredje är det faktum att Kalmar fortsatt har lägst arbetslöshet bland våra jämförelsekommuner. Så har det knappast varit historiskt.

Mycket talar nu också för att vi till följd av de åtgärder som vi tidigt fattade beslut om när det gäller kommunens ekonomi kommer klara ett plus 2009, det verkar inte så många kommuner klara detta krisår. Jag minns hur mycket skäll vi fick när vi under 2007 och 2008 tog beslut om besparingar, skattehöjning och omställningspaket. Nu i efterhand har till och med oppositionen ställt sig bakom dessa åtgärder. Utan dessa beslut hade Kalmar kommuns ekonomi gått med mycket stora underskott.

Under stadsfesten hade jag den stora glädjen att få dela ut två gatunamn till personer som verkligen gjort sig förtjänta av det. Den ena gatan fick handikappidrottaren Jeanette Erlandsson för sitt OS guld i Specialolympics. I USA där spelen pågick är detta väldigt stort, Jeanette fick till exempel ta emot sin medalj av USAs vide president Joe Biden. Jag skulle önska att vi lyfte handikappidrotten mer också i Sverige. Den andra gatan gick till Kalmar-sonen och förre centerledaren Olof Johansson. Detta för att han under tre år har lett Kalmarsundskommissionen. Under dessa tre år har väldigt mycket hänt när det gäller arbetet med att förbättra vår kustmiljö. Våtmarker har anlagts, vassröjningsmaskiner har köpts in, musselodlingar genomförs. Olof har varit till stor hjälp i detta arbete.

Vi har haft många och långa samtal om det politiska läget när vi har träffats. Han i likhet med mig hyser väl en förhoppning om vi någon gång ska få ser mer av pragmatism och samförstånd i den nationella politiken.

Johan Persson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons