Nyheter

Vaccinationer, vägar och Highlights på TV

Nyheter • Publicerad 18 november 2009

Det känns som influensan blivit någon av en följetong i mina krönikor. Nu har tid av planering hos skolsköterskor, hälsocentraler, kommunhälsa och andra övergått till att vaccinering har börjat på allvar.

I min dotters skola skulle vaccineringen börja den 28 november, men nu mailas vi föräldrar att man eventuellt kan börja redan den 20 november. Det gäller att vara så flexibel som det bara går om man vill vaccinera sina barn och sig själv, det kommer nya direktiv hela tiden. Och det får man ta när hela landets befolkning ska vaccineras, samtidigt som vi läser i tidningarna om flera som blir sjuka. Det gäller nu bara att vi kommer ihåg den basala handhygienen. Tvätta händerna och använd gärna handsprit!

Något komiskt blir det när man läser Ölandsbladet och Per Lublins kommentarer kring att han redan har vaccinerat sig. I grunden är han emot att politiker utnyttjarmöjligheter till förtur. Det har han helt rätt i. Men själv har han tagit sprutan, även om det var någon annanstans än Öland, som om det skulle hjälpa. Han brukar ta influensaspruta, men denna är ju något annat. Dessutom så visste man inte där han tog sprutan att han var politiker – skulle det spela någon roll! Det är sånt här agerande av politiker som skapar politikerförakt.

Vägverket håller på att ändra hastigheten på våra vägar. En del är logiska och lätta att förstå, men inte alla. Vi har en sträcka i Kalmar kommun mellan Påryd och E22 som ska sänkas till 80 km. Här kör många pendlar varje dag eftersom kollektivtrafiken inte alltid är ett alternativ. Samma är det på Öland. För oss i Kalmar är det viktigt att det är möjligt att pendla mellan Öland och Kalmar. Det är ett stort antal som väljer att bo på Öland men jobba i Kalmar. Vi vet att vi har ett antal tusen som tar sig över bron för att jobba varje dag. Ett flertal tar bussen, men det är inte möjligt för alla. Då måste det fungera med bilen på en bra väg med rätt hastighet.

Visst var Highlights bra i lördags! Deras EMD låt var kanon – ändå gick det inte hela vägen. Som ”gammal” dansbandsmusiker så vet jag hur svårt det är att slå sig fram i den branschen. För Highlights är det bra att bara få vara med i TV, det är en bra reklamtid. Nu kommer säkert spelningarna att rassla in – lycka till!

Vet ni förresten om att Lag Lars-Olof och Sibyl leder Tisdagsserien i boule? Nästa omgång är redan idag. Vem kommer att bli finalist?

Malin Petersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.