Annons
Nyheter

Se möjligheterna

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2009

Den trogna Ölänningen och regiondirektören Håkan Brynielsson recenserar en bok av Bosse Angelöw i sitt senaste veckobrev. Han skriver:

”Människor som fokuserar på möjligheter är mer hoppfulla och företagsamma, enligt boken, vilket jag instämmer i. Dessa egenskaper är något som vi mer än väl behöver utveckla.”

Annons

På två rader slås en väldigt viktigast egenskapen fast för alla oss som brinner för att utveckla den här delen av landet. Tyvärr måste jag medge att det idag finns för lite av möjlighetsbaserade människor i politiken. Alltför många politiker har fastnat i en roll där man agerar som felsökande robotar. Detta blir särskilt påtagligt nu när det börjar närma sig val. Jag känner många människor som drar sig för att engagera sig politiskt på grund av att det i alltför lite utsträckning är fokus på möjligheter och framtid. Alla, oavsett partifärg, borde reflektera över detta. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att locka nya människor att engagera sig i politiken.

Jag är precis hemkommen från en trevlig helg i Stockholm. Ihop med ett kompisgäng så såg vi teateruppsättningen av Kvarteret Skatan. Väl inne i den stora salongen på söder så bläddrar jag i programbladet och upptäcker att det är Vicky Von der Lancken som är producent även för detta. Det är kvinnan som ligger bakom satsningen på sommarteater i Kalmar med bland annat Svensson Svensson. Nästa gång jag träffar henne så kommer jag att ösa beröm över henne för två fantastiskt roliga timmar. Sedan blir det till att upprepa samma fråga som jag nu ställt i två års tid. Skulle det inte vara möjligt att köra en teater i Kalmar även under den mörka årstiden?

Jag är övertygad om att huvuddelen av oss som satt i publiken inte kom från Stockholm. Vi kommer dit och bor en helg på hotell och äter på restauranger. Teatern är reseanledningen. Vi jobbar stenhårt med att utveckla just reseanledningar till Kalmar. Nu senast i veckan så hade jag förmånen att få inviga vår senaste reseanledning, jag tänker på Modehuset i Hansa City. Här har ytterligare 300 personer fått arbete mitt i lågkonjunkturen. Totalt sett jobbar cirka 1000 personer i Hansa City, jag är övertygad om att väldigt många av dem bor på Öland. I gamla Volvo-fabriken arbetar 400 personer. Det innebär att det totalt sett arbetar nästan dubbelt så mycket människor i Kvarteret Bilen som det gjorde under Volvo-tiden. Likadant är det med gamla Chokladfabriken och på Varvsholmen.

Just nu pågår en diskussion om hur vi ska utveckla Kalmar centrum. Kommunen är inne i slutskedet av en fördjupad översiktsplan för hela centrum. I detta arbete går man igenom hur man på ett bra sätt kan utveckla centrum och samtidigt bevara Kvarnholmens unika karaktär. Jag tror ingen politiker skulle acceptera byggnation som inte tog hänsyn till kulturmiljön. Nu har vi också investerare som tillsammans med kommunen vill bygga bostäder, kontor och annat. Det tycker jag är väldigt bra. En sak kan man vara helt övertygad om och det är att utan investeringar och satsningar så kommer Kvarnholmen att sakta men säkert att tappa sin roll som handelscentrum. I Hansa city har hittills investerats för över en miljard. Nu är det dags för en satsning på Kvarnholmen!

När ni läser detta är jag på väg till den socialdemokratiska partikongressen. Under fem dagar kommer vi att formulera det som ska ligga till grund för en ny regering efter nästa val. Fokuset på kongressen kommer till mycket stora delar handla om hur vi ska ta Sverige ur krisen och minska utanförskap och klyftor. Både mellan individer och landsändar. Jag är för min del mer hoppfull än tidigare om att Sverige om tolv månader äntligen får sin första kvinnliga statsminister.

Johan Persson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons