Annons
Nyheter

Roligare att samarbeta

Nyheter • Publicerad 7 juli 2009

Min semester har nu äntligen börjat efter en inledning som upptogs av skogsbranden i Påryd istället för sol och bad. Förhoppningvis hjälper nu regnet till att definitivt släcka branden. Vid alla sådana här tillfällen slås man av hur stora insatserna blir. Över tio brandsstationer från fastlandet och Öland sattes in tillsammans med hemvärn och helikoptrar. Efter en sur kommentar riktad mot försvarsmakten så dök också de upp med en stor helikopter. Just helikopter var helt avgörande för att kunna få hejd på branden. Ett stort TACK till alla de brandmän/brandkvinnan från Öland som deltog i släckningsarbetet.

Semester är underbart, när det är fint väder är det rentav fantastiskt. Att kunna ta cykeln ned till stranden i Kårehamn före frukost är mumma för själen. Särskilt när man kvällen innan gått ned till hamnen och käkat skaldjur och lyssnat till Mr X som uppträder varje torsdag och lördag. Vem kunde för några år sedan tro att det skulle vara restaurang och uppträdanden i Kårehamn? Vem kunde tro att det skulle gå buss från Borgholm ut till detta? Thomas Isaksson som startat detta förtjänar allt beröm. Han har visat att en duktig entreprenör kan göra skillnad.

Annons

För en tid sedan lovade jag berätta historien om hur www.visitse.se startade. Det är idag ett samarbete mellan Kalmar, Öland och Glasriket som verkligen ligger i framkant. På denna portal kan man boka allt från Svensson Svensson biljetter till resa och boende.

Hela idén föddes faktiskt i Budapest. Jag var där tillsammans med företrädare för Kalmar airport för att träffa det framgångsrika och snabbt växande flygbolaget Wizzair. Detta var mitt i högkonjunkturen och vi arbetade febrilt med att försöka locka intresserade flygbolag till Kalmar. Att vi hade fått en träff med den högsta ledningen sågs som en framgång bara det.

Vi satte oss i ett konferensrum på huvudkontoret och började visa vårt bildspel om regionen. Vi berättade om alla attraktioner som fanns i form av Öland, Pippi Långstrump, Glasriket och mycket mer. De satt som levande frågetecken. Allt det vi pratade om hade de ingen aning om och dessa människor är ändå verksamma i resebranchen!

Först när vi redogjorde för hur mycket folk som besöker regionen så vaknade man till och visade intresse. Efter en stunds ytterligare diskussioner så böjer sig en av flygbolagets chefer sig fram och säger.

”Okej, de besöksmål ni har är väldigt okända men ni tycks ju ändå ha något som drar alla dessa människor. Om vi skulle starta en flyglinje till er, från till exempel Gdansk. Hur gör då våra passagerare när de landar i Kalmar. Hur ser era bokningssystem ut, hur köper man en till exempel en fiskeupplevelse tillsammans med flygbiljett och boende?”

Nu var det vi som satt svarslösa. Vi hade inga sådana system. På Budapests flygplats satt vi oss ned och konstaterade att vi hade ett utbud som var möjligt att sälja men att det inte alls var paketerat och säljbart. Vi kom också fram till att Kalmar var för litet för att kunna bygga upp detta. Vi behövde vara många för att kunna erbjuda riktigt mycket med kapacitet, annars skulle det aldrig fungera i längden.

Jag tog då en kontakt med Nybros kommunalråd Markus Lundh som också är ordförande i Glasriket, han var intresserad men bad mig också slå en signal till Thorsten Jansson. Han var positiv till idén. I samma stund slog jag en signal till Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson och beskrev för henne vilka frågor vi hade mötts av i Budapest. Hon lyssnade och lovade stämma av frågan. Efter bara några dagar återkom hon och meddelade att Ölands kommunalförbund diskuterat frågan och man var tveksam till ett samarbete. Synd tänkte jag, där rök den möjligheten att göra något riktigt bra.

Helgen efter stöter jag på Gustaf Öholm nere vid vår sjöbod i Valsnäs på Öland, han bor i socknen. Han säger sig då ha hört talas om någon idé jag har haft och frågar varför det inte händer något. Jag förklarar då läget och sedan blev det fart. Gustaf och Ötabs ordförande Rolf Edmark driver frågan stenhårt och efter bara några veckor samlas kommunledningarna och arbetet drar igång med Gustaf som drivande VD.

Idag när jag ser hur bokningarna ökar och lyssnar på de hejarop som kommer från övriga landet så blir man glad. Vi är alla vinnare i detta samarbete och för första gången någonsin hade Öland, Kalmar och Glasriket till och med en gemensam monter på Turistmässan. Det hade inte hänt för några år sedan. Då var fokus istället konkurrens med varandra inbördes. Av denna historia kan man dra flera slutsatser:

1. Det är nyttigt att resa och låta andra bedöma ens attraktion.

Annons

2. Det är nyttigt att åka på en snyting och få obekväma frågor.

3. Det är helt avgörande att vi den här landsändan struntar i kommungränser och samarbetar. Det ger mer, det är mer effektivt och det är framförallt mycket roligare.

För övrigt kan jag meddela att det kommer bli mycket ”stickebär”= slånbär i år.

Johan Persson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons