Annons
Nyheter

Om kalas, svininfluensa och möjligheten att köpa vin

Nyheter • Publicerad 29 juli 2009

Den här veckan höll jag nästan på att glömma min krönika. Dagarna flyter ihop när man har kommit in i semesterlunken och jag har mest fokuserat på dotterns födelsedag med tårtor till släkt och tårtor och godis till barnkalas.

Livet rullar vidare överallt medan jag njuter i sommarstugan. När solen är framme så njuter vi av den och när molnen kommer så blir det städning, målning, utflykter eller annat. Sist var vi på Eketorpsborg med några vänner. Naturligtvis så sken solen över borgen, men vi kunde se att det var mörkt över fastlandet. Barnen var förtjusta över allt de fick göra och uppleva, inte minst att det blåste så pass att man knappt kunde ta sig ut från borgens passage. Tänk vad lite vind kan göra barn glada och nöjda.

Annons

Kvällspressen fylls nu med skriverier kring Svininfluensan, eller nya influensan som den egentligen heter. Är det inte i Sverige så är det från England eller något annat land. Visst känns det lite oroligt, men som ett förre detta landstingsråd så litar jag på vården och jag vet att vården kommer att klara vaccineringen, även om det kommer att krävas planering och mycket jobb. Frågan är vad alla vi andra kan göra, vad ska vi i kommunen tänka på? Till att börja med så ska man naturligtvis vara hemma när man blir sjuk (om det inte är akut) men kan man göra något i förebyggande? Läser man media så tror många att influensan kommer att spridas på bland annat förskolor och skolor. Här kan vi i kommunen hjälpa till med att hindra smittspridning. Jag vill att vi i Kalmar kommun ska bli bättre när det gäller handhygienen. Genom att använda handsprit på barnen och personalen så kan man ”mota Olle i grind”. Redan idag görs försök i olika kommuner när det gäller att mota den vanliga influensan och vinterkräksjukan med hjälp av handsprit - man har lyckats. Handsprit används redan idag, men vi måste bli bättre på att hitta rutiner kring användandet. Samma gäller förstås på alla äldreboende.

Jag gör vad jag kan för att ta hand om min lilla vinranka som jag fått från mina ölandsvänner.

Jag skrev om den i min första krönika och jag har faktiskt lyckats hålla den vid liv hela sommaren. Det blir bara fler och fler blad och nu väntar jag bara på bären. Det gör man säkert på Öland också, i alla fall på de vingårdar som finns på ön. Öland är ju en fantastisk ö för upplevelser för gom och mage, både mat och dryck. Det är ju bara synd att man inte kan köpa det vin som produceras på vingårdarna på plats utan måste åka till systembolaget för att köpa ett vin man provsmakat. En av moderaternas rikdagsmän, Jan R Andersson, har jobbar med frågan i riksdagen och jag hoppas att det kommer en lösning på det problemet. Självklart ska man kunna köpa en flaska vin, om man så önskar, på någon av de öländska vingårdarna!

Malin Petersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons