Annons
Nyheter

Männen och deras härskarteknik

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2009

Nu har hösten kommit till Öland och Kalmar, men visst var hela september fantastisk? Sista helgen i september tillbringade familjen hos goda vänner i deras sommarstuga i skärgården utanför Oskarshamn. Det var så varmt så att barnen till och med badade. Annars tycker jag att vi har fullt upp med att ändra tiden på alla timers till lampor som vi har hemma. Nu behöver lamporna gå igång lite tidigare på dagen, självklart är det lågenergilampor. Och visst är det mysigt med brasor, plädar, levande ljus och en bra bok.

När han talar lyssnar de

Annons

I helgen som gått har jag varit i Västervik för att prata med ett antal moderata kvinnor. De hade gjort en tidsresa under helgen. De började med föreläsning om de första kvinnorna som valdes in stadsfullmäktige i vårt län. I Kalmar valdes Anna Danielsson in redan 1910. Det är nått att fira nästa år. Jag skulle prata om hur det är att vara kommunpolitiker och kvinna på 2000-talet. När jag var ny inom politiken, 1991 närmare bestämt, så kunde inte jag förstå äldre kvinnor som pratade om att det var skillnad för kvinnor och män i politiken. Jag kom från bankvärlden och jag hade inte upplevt att det skulle vara någon skillnad mellan könen. Då tyckte jag faktiskt att de äldre kvinnorna (typ i 40-årsåldern) var rätt så tramsiga. Nu förstår jag vad de menade, tyvärr. Trots att året var 2005 när jag blev landstingsråd så upplevde jag att vissa män alltid började skicka SMS eller prata med varandra när jag, eller någon annan kvinna pratade. Vid flera tillfällen fick jag be om uppmärksamhet eller konstatera att jag kan vänta medan han messade klart. Det hände flera gånger att mina förslag inte accepterades, men när en man kom med samma förslag så var det ett bra förslag. I Västervik fick vi en bra diskussion kring detta. Vi kom fram till att det med all säkerhet finns män som gör detta mycket medvetet, det kallas för härskarteknik, men att det också finns män som gör detta utan att vara medvetna om det. Därför är det viktigt att vi, kvinnor som män, pratar om detta, att det finns på vår agenda. Det handlar i grund och botten om demokrati och att ha respekt för alla, det är inte en kvinnofråga. Politik är samhällsfrågor och ska det bli den bästa politiken så behövs vi alla, ung som äldre, man som kvinna. Det tror i alla fall jag.

Ölandsbladets förstaklassare

Jag vet inte om det är Ölandskommunerna som är framsynta eller om det är Ölandsbladet som är lite sena med att publicera bilder, men jag blev lite förvånad när jag i lördagstidningen såg foton på elever som börjat i ettan. Min första fundering var om man börjat med flexibel skolstart på Öland? I så fall har vi i Kalmar mycket att lära av Öland. Om det är så, så tror jag att det är bra. Alla barn är inte mogna att börja skolan bara för att det just råkar vara augusti det år man fyller 7. En del skulle behöva börja tidigare, några lite senare. Jag är övertygad om att man under skolgången kommer att komma samman på slutet. Eller var det en fotomiss av tidningen??!!?

Malin Petersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons