Nyheter

”Jag ska vaccinera mig“

Nyheter • Publicerad 4 november 2009

Gula blad på träden, gula löv på gräsmattan och utanför många hus står det gula pumpor med ljus i. Hösten och mörkret är här men den senaste helgen har lysts upp, på lite olika sätt. För min nioåriga dotter så har helgen handlat om att klä ut sig och att umgås med kompisar. När jag var nio så fick jag följa med mamma och pappa till kyrkan. Mamma sjöng i kören och då skulle naturligtvis familjen gå dit och lyssna. Då handlade Alla Helgons helgen om att tänka tillbaka på nära vänner som inte längre fanns nära. Jag minns att jag tyckte att det var både spännande och lite kusligt. Alla firar helgen lite olika. I fredagens tidning fick vi läsa om hur en kvinna hyllade sin döda pappa med en fest. Hon kom från Mexico och traditionerna är annorlunda där än här. Deras sätt att hylla sina döda med en fest tycker jag verkar trevligt.

Energi på tapeten

Veckan som gått har för min del mest handlat om energi av olika slag. I Kalmar diskuterar vi mycket kring vindkraft just nu. Vi håller på att arbeta fram en vindkraftsplan. I denna plan ska mål sättas för hur stor andel av vår förbrukade energi som ska komma från just vindkraft. Det ska också pekas ut vart det blåser bra för att bygga vindkraftsverk och vi ska även peka ut vart vi inte anser att det ska byggas några. Det kan handla om att skydda kulturlandskap, speciell natur eller annat. Detta har naturligtvis fått människor att reagera, det är naturligt. Väldigt få vill att miljön ska ändras där man bor. Men ska vi ha grön el i kommunen måste vi även ha vindkraft. För mig som ölänning så ser jag de nya vindkraftsverken som en utveckling av väderkvarnarna (eller flygplanshus som dottern sa när hon var liten). Självklart ska de vara placerade på bästa ställen för att ge bästa effekt och störa minst.

I Sandvik, strax söder om Kalmar, har de boende reagerat över en elkabel som kanske ska gå från Litauen till just Sandvik för att gå vidare till Nybro. Grundtanken är god. I Litauen finns det gamla och farliga kärnkraftsverk, som de tvingats att stänga i och med att de gick med i EU. Det är bra för oss alla, men det är klart att litauerna behöver el från något annat håll. Tanken är att Sverige ska kunna exportera el. Men det gäller ju att hitta en bra plats där kabeln kommer upp ur vattnet. Diskussionen kring detta har bara börjat. Jag förstå att sandviksborna har reagerat.

Ja till vaccin

Vaccinationen för den nya influensan är nu i full gång. Från landet får vi rapporter om hockeylag som ”tränger sig före” riskgrupper. Hur kan man bara göra så? Självklart ska riskgrupper och gravida vaccineras först. Därefter kommer allmänheten och dit måste ett hockeylag höra. Diskussionsvågorna går höga om man ska vaccinera sig eller inte. Några menar att detta bara är en komplott och att vi blir lurade. Jag har väldigt svårt att se det så. Jag litar på vården och Socialstyrelsen. Jag tänker vaccinera mig och jag gör det både för att skydda mig själv men också för att skydda personer i min närhet som kan drabbas hårdare än vad kanske jag skulle göra.

Malin Petersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.