Annons
Nyheter

Äntligen adventstid

Nyheter • Publicerad 1 december 2009

Då har vi äntligen kommit in i adventstid, denna tid när vi alla lyser upp mörkret med stjärnor och ljusstakar, levande ljus och värme från vedkaminer och värme från vänner. Själv har jag och min familj haft en underbar första advents helg.

Den började på fredagskvällen när vi hjälptes åt att ta fram alla ljusstakar och stjärnor. Allt skulle vara klart inför lördagen då vi fick hem några av mina studiekompisar från lärarutbildningen. Redan 1999 började vi med en tradition. Vi samlades hos någon av oss 5 tjejer och hade ett julbordsknyte. Denna tradition har vi hållit i, även efter vi slutade på Rostad. Det är nu 10 år sedan vi började med detta. Från början var det bara jag som hade en kille vid min sida. Nästa jul kommer vi att bli 18 stycken när vi träffas. Alla har hittat mannen i sitt liv och flera av oss har barn. Trots att vi bara träffas 1 gång per år i detta gäng så har vi så otroligt roligt när vi träffas. Vi har en massa att prata om och vi har alla nära till skratt hela tiden. Helgen avslutades med lunch hos föräldrarna på Öland, dottern bakade pepparkakor med mormor och på kvällen var det adventsmys med kompisar. Barnen bakade pepparkakshjärtan som skulle glaseras. På köksbordet fanns kanderade äpplen och polkagrisar, lussebullar och glögg. Kvällen var tagen som ur den bästa Astrid Lindgren bok man kan tänka sig – Jul i Bullerbyn. Kan det bli en mycket bättre helg! För mig blir det så tydligt vad advent och jul handlar om. Värme och tankar på vänner man har nära sig, men också tankar som går till vänner som finns längre bort eller som man saknar helt och hållet.

Annons

För att kunna skriva lite om Advent så googlade jag på ordet Advent. Jag blev förvånad över den första websidan som kom upp. Jag hade förväntat mig en sida om det nya kyrkoåret, om att det betyder ankomst/väntan. Jag hade förväntat mig texter om att man sjunger Bereden väg och Hosianna i kyrkan. Men nej, så var det inte. Första websidan som kom upp handlade om brandsäkerhet. Hur viktigt det är att man byter batterierna i sina brandvarnare och att man kollar så att alla fungerar. Varje år så sker ett antal onödiga brandolyckor i Sverige. Nu gäller det att vi alla kollar våra brandvarnare. Förebyggande är bättre än eftersläckning.

I dag är det den 1 december och adventskalender kör igång. Spänningen är alltid stor inför första avsnittet, kommer det att bli en bra kalender i år? Dottern har stora förväntningar att det kommer bli en kanonkalender. Hon gillar Supersnälla Silver Sara och Stål Henrik. Vi får se om den kommer upp i klass med Teskedsgumman, Trolltyg i Tomteskogen, Pelle Svanslös och Lasse-Majas detektivbyrå.

Malin Petersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons