Annons

Zaida Cataláns pris gick till en ung ölänning

Ölänningen Alexander Finstad tilldelas Zaida Cataláns pris för att ha visat mod och civilkurage.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 14 juni 2021
Ölänningen Alexander Finstad tilldelas Zaida Cataláns pris för att ha visat mod och civilkurage.
Ölänningen Alexander Finstad tilldelas Zaida Cataláns pris för att ha visat mod och civilkurage.Foto: Tin Eriksson

Varje år, sedan 2019, delar elever från Kalmars gymnasieförbund ut Zaida Cataláns pris till ungdomar upp till 25 år som har visat mod och civilkurage genom sina handlingar. Igår var det åter dags och priset gick till Alexander Finstad, som är bosatt på Öland.

För 5 år sedan grundade Alexander Finstad ungdomsorganisationen BUS – barn och unga i Sverige tillsammans med Sohelia Anari. Föreningen huvudsyfte är att motverka psykisk ohälsa bland unga och ge stöd åt de mest utsatta och som föreningen uttrycker det själva ”finnas där mellan stolarna”.

Annons

Sedan två år tillbaka har Alexander dessutom varit projektledare för Länsstyrelsens TIAprojekt (tidiga insatser för asylsökande) Projektet har i första hand fokuserat på hbtqipersoner och personer i ett upplevt annorlundaskap. Alexander är också anställd som undersköterska på barnkliniken i Kalmar.

Prisceremonin var förlagd till Krusenstiernska gården i Kalmar och inleddes med sång. Därefter presenterades de nominerade. Kvinnojouren gjorde därefter en alldeles utmärkt redogörelse av begreppet mäns våld mot kvinnor och på vilket sätt Kvinnojouren finns för utsatta kvinnor och barn i vårt samhälle. Slutligen fick vi höra Zaidas mamma och syster berätta om Zaidas viktiga arbete som jurist, politiker och människorättsaktivist. Anförandet avslutades med Zaidas sista twitterinlägg : ”Tre saker kan inte döljas, solen, månen och sanningen”.

Hela ceremonin avslutades med att kora vinnaren av priset, som i år 2021 gick till Alexander Finstad 22 år, som fick priset för sitt mångåriga arbete för att stödja utsatta unga och genom detta göra världen till en bättre plats.

– Det är en stor ära för mig att få ta emot ett pris som inrättats efter en så modig och betydelsefull person som Zaida Catalán . Det känns som en fantastisk inspiration för vårt fortsatta arbeta i Zaidas anda, säger Alexander Finstad.

Fakta

Zaida Catalán

Zaida Catalán föddes i Stockholm i oktober 1980, men växte upp i Kalmar län.

Zaida Catalán var politiker, människorättsaktivist, miljöpartist, jurist och expert för FN. Hon ville göra skillnad med sitt arbete och bidra till en bättre värld.

Hon mördades i mars 2017 under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Zaida Catalán var i landet för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. Zaida är begravd i Gärdslösa på Öland.

Tin Eriksson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons