Annons

Viran Linåker, 91: ”Flickorna skulle gifta sig och bli försörjda”

– Jag blev lockad in i politiken, det var på 50-talet. Det var ju då man skulle ha med oss kvinnor i politiken.
Det säger Viran Linåker som under sitt 91-åriga liv har bidragit till flera viktiga beslut inom framförallt det sociala området i Borgholms kommun.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 9 maj 2021 • Uppdaterad 13 maj 2021
Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, Moderaterna
Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, Moderaterna

– Som ung hade jag inte så mycket att säga till om. Varken när det handlade om vem jag skulle gifta mig med eller vilket parti jag skulle tillhöra, säger Viran Linåker.

Hon föddes och växte upp med sex syskon och föräldrar på Norrgården i Räpplinge där hon också gick i 6-årig folkskola.

Annons

– Läraren tyckte att jag skulle fortsätta på realskolan men det sa pappa nej till. Flickorna skulle gifta sig och bli försörjda. Och så behövdes jag hemma på gården eftersom mina äldre bröder inte var intresserade av det. Jag blev både dräng och piga.

Redan när hon var 5-6 år var hon med i arbetet på gården när hon och hennes syskon hämtade korna långt bort på ägorna. Viran och en av systrarna var inte mycket äldre när de också fick hjälpa till att mjölka, sedan man hade fått mjölkmaskiner till gården.

– Mamma hade i alla år handmjölkat korna men några maskiner ville hon inte lära sig att använda.

När föräldrarna sålde gården var det till Valle Linåker från Lindby och han fick också erbjudandet att Viran som inte hade fyllt 17 år skulle kunna stanna kvar som piga på gården. Så blev det.

– Jag fick inte välja själv och sedan dröjde det inte länge innan jag blev gravid, säger Viran.

Valle och Viran fick sex barn men ett av barnen avled tidigt. De fem barnen och en stor gård med 60-talet mjölkkor och 400 svin innebar mycket och tungt arbete under åren. Trots det hann Viran med att engagera sig politiskt.

”Jag upplevde att det blev en annan samtalston när vi var flera kvinnor tillsammans inom politiken.”
Viran LInåker.

– Mina föräldrar var centerpartister och när jag var ung var jag med i partiets ungdomsrörelse. Vi hade riktigt roligt. Men Valle och hans familj var högermänniskor och då hade jag inget val utan fick gå med dem, jag också.

Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, Moderaterna
Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, ModeraternaFoto: STAFFAN ARVEGARD/N

I många år var Viran ordförande för högerkvinnorna i Gärdslösa kommun och hon satt också med i barnavårdsnämnden.

– 1965 var jag med och fattade beslut om att starta Skogsbrynets dagis. Då gick jag emot mitt eget parti men jag såg att det fanns behov av en plats där barnen kunde vara när mammorna arbetade.

– Jag har aldrig varit påstridig men när jag har sett att något har varit fel då har jag sagt ifrån.

Annons

Det är just inom det sociala området som Viran har haft sina uppdrag. I 20 år satt hon i socialnämnden där hon många gånger besökte äldre som hade hemhjälp. ”Några av dem tyckte att det så märkvärdigt när någon från kommunen kom till dem.”

Under de åren beslutades också att man på Halltorp, som då var ålderdomshem, skulle laga mat för att köra ut i hela kommunen.

– Jag var med när man körde ut den första portionen. Det blev något som fungerade väldigt bra, säger Viran.

Hon blev också som andra kvinna på Öland utsedd som nämndeman vilket hon fortsatte med i 20 år.

– Det var fantastiska år och väldigt intressant. De åren vill jag verkligen inte vara utan.

Du har varit aktiv inom många områden och under många år. Tror du att politiken blir annorlunda när kvinnor deltar?

– Ja, jag upplevde att det blev en annan samtalston när vi var flera kvinnor tillsammans. Jag tror att vi har lättare för att se ett socialt sammanhang och är mer inkännande. Vi har nog en mer resonerande ton, säger Viran.

Hon ser tillbaka på åren sedan hon var ung och säger att utvecklingen har varit helt fantastisk. ”Idag är det ju självklart att kvinnor skall vara självständiga och få styra över sina liv.”

– Jag har fått vara med om en hel del under livet och allt har sannerligen inte varit så roligt eller lätt. Men jag har valt att alltid tänka positivt.

Virans deltar i kyrkans arbete och hennes stora intresse är också trädgården. Idag är det är till sommarstugan i Strandtorp som hon åker så ofta det finns möjligheter. Där finns bland annat en stor agapantuslilja som hon själv köpte under en kryssning till Madeira för 20 år sedan. ”Den växer och växer och jag har delat med mig av den till väldigt många.”

Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, Moderaterna
Viran Linåker, Kvinnlig rösträtt 100 år, 91 år, Borgholm, ModeraternaFoto: STAFFAN ARVEGARD/N
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons