Annons

Vindsurfare om kritiken: ”Handlar nog om att vi stör när de ska ta bilder”

Vindsurfaren Anders Bergström är en av flera har reagerat på hetsen mot surfarna i Beijershamn.
– Vi tar hänsyn och håller oss långt från land. Däremot är många fågelskådare hotfulla och aggressiva.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Beijershamn • Publicerad 18 maj 2021
Anders Bergström menar att han och andra surfare tar hänsyn till djurlivet och inte surfar där det är förbjudet.
Anders Bergström menar att han och andra surfare tar hänsyn till djurlivet och inte surfar där det är förbjudet.Foto: Privat

Nyligen polisanmäldes två vindsurfare som enligt anmälare befann sig flera hundra meter norr om utlagda gränsbojar. Enligt anmälaren fick då många fåglar sin häckning spolierad ute på Sandrevlarna.

Detta har fått flera vindsurfare att reagera, en av dem är Anders Bergström.

Annons

– Vi tycker att det har varit en allt för ensidig bild av detta. För det första är det ju inte olagligt att vara på vattnet i Beijershamn

– Det verkar vara ett missförstånd att fågelskyddsområdet täcker även vattnet, så är det inte. Fågelskyddet täcker in områden på land och ut på piren samt på Innanskär (Sandreveln), på Mellanskär, på Ytterskär samt på Svanholmarna, säger Bergström.

Han och flera andra är besvikna på till exempel uttalandet från den som polisanmält.

– Det känns tråkigt att som vindsurfare läsa helt ogrundade och felaktiga uttalanden som att ”många fåglar fick sin häckning förstörd”. Det är innanför Sandreveln som det seglas och den täcks helt av vatten flera gånger i veckan, så om fåglar försöker häcka där får de betydligt större problem än att det passerar ett segel. Detta borde en fågelskådare känna till.

Karta över Beijershamns fågelskyddsområde. Det orangea fältet är där surfarna håller sig enligt Anders Bergström.
Karta över Beijershamns fågelskyddsområde. Det orangea fältet är där surfarna håller sig enligt Anders Bergström.

Tvärtom menar Bergström att surfare i Beijershamn är noga med att hålla avstånd från områden som är förbjudna.

– Vi är väldigt måna om djur och natur och tar hänsyn och håller oss ute på vattnet, långt ifrån land och de områden där fåglar kan häcka. Vi försöker sprida informationen detta så mycket som möjligt så att även de som inte är här så ofta gör rätt. Det är rätt så bra skyltat också.

– Vi vet att det häckar många fåglar vid land och det kan säkert häcka fåglar vid Mellanskär, Ytterskär samt på Svanholmarna, men vi är aldrig i närheten av dessa områden.

Bergström menar att vindsurfare har surfat vid Beijershamn länge och att det en för Sverige unik plats.

– Folk har vindsurfat på platsen i över 40 år och under vissa perioder betydligt mer än idag. Det tycker vi visar att om vindsurfingen skulle vara väldigt skadlig för fågellivet så borde det ha märkts redan.

”Jag har flera vänner som blivit verbalt påhoppade och det har varit en väldigt aggressiv nästan hotfull stämning.”
Anders Bergström

– Beijershamn är en unik plats för vindsurfing. Sandreven tar vågorna men stör inte vinden. Det är den enda stället i Sverige så vi är inte bara här för att det är kul, utan även för att det är helt unikt. Det är inte särskilt ofta vi seglar här utan nästan bara när det blåser väldigt mycket, ofta upp emot 15-20 sekundmeter,

Annons

Men en del surfare har tappat sugen och slutat på grund av ilskna fågelskådare menar Anders Bergström.

– Det är inte ofta, men då och då krockar det mellan oss och fågelskådarna. Jag kan förstå att de är irriterade, men det handlar nog snarare om att vi stör när de ska ta fina bilder, att vi stör deras intresse och möjligheter. Jag kan inte se hur vi stör fåglarna.

– Det är tråkigt med obefogade polisanmälningar men ännu tråkigare är attityden. Jag har flera vänner som blivit verbalt påhoppade och det har varit en väldigt aggressiv nästan hotfull stämning. Det har inte gått att diskutera med dem. Det finns vissa surfare som helt har lagt av på grund av det.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons