GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill ha 48 miljoner av staten för nytt historiskt museum på Öland

Ytterligare ett steg mot en nytt historiskt museum på Öland har tagits. Aktörerna söker nu stöd av staten, totalt vill de ha 48 miljoner kronor för att kunna förverkliga planerna.
Öland • Publicerad 26 mars 2021
Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum, landshövdingen Peter Sandwall ochlänsmuseichefen Örjan Molander tillsammans med Maria Jansén från Statens historiska museer.
Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum, landshövdingen Peter Sandwall ochlänsmuseichefen Örjan Molander tillsammans med Maria Jansén från Statens historiska museer.

Nu har Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar läns museum, Linnéuniversitetet, Borgholms kommun, Mörbylånga kommun, Kalmar kommun och Ekerum Resort Öland skrivit till regering för att be om pengar till ett historiskt museum på Öland. Det beskedet ger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På sikt ska Ölands Historiska Museum, vara självfinansierande. Något som aktörerna tycker är nödvändigt för en långsiktigt hållbar inriktning för museet.

– Skrivelsen till regeringen bygger på ett gott samarbete mellan många parter och beskriver på ett konkret sätt hur planerna på Ölands Historiska Museum kan realiseras. Tillsammans har vi bett regeringen om ett tillfälligt och riktat statligt bidrag på sammanlagt 48 miljoner kronor till uppbyggnaden av museet, säger landshövding Peter Sandwall i pressmeddelandet.

Det statliga stödet behövs exempelvis till iordningställande av själva utställningarna samt för teknik för klimat och säkerhet. Stödet bör fördelas med 16 miljoner kronor per år under perioden 2022 – 2024.

Projektgruppen anser att planerna på ett öländskt historiskt museum är i linje med de nationella kulturpolitiska målen, som förespråkar kultur i hela landet för att komma närmare medborgarna och stärka samverkan mellan olika aktörer.

Tidigare goda exempel av museum som expanderar ut i landet är Moderna museet satsning i Malmö och Östersund.

– Denna satsning ger bland annat Statens Historiska Museum en möjlighet att nå en ny arena på sydöstra sidan av Sverige där liknande satsningar saknas. Att Linnéuniversitet också är en samarbetspartner innebär att projektet har en stark förankring i relevant forskning och vi vår en värdefull triple-helix mellan näringsliv, universitet och det offentliga, säger landshövdingen i pressmeddelandet.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.