Vila i din väntan

Bodil Jönsson har gett oss begreppet Ställtid. Att medvetet lägga in väntetid, vilotid mellan allt annat som vi måste, behöver och vill göra. Men det är svårt att lära sig. Det är svårt att tillåta sig.
Publicerad 24 augusti 2019
På stenen i det blankstilla vattnet har gravanden slagit sig till ro. Något väntar den på. Ingen vet – kanske samlar hon kraft inför vad som komma skall. Kanske gör hon bara en liten paus mitt i livet.
På stenen i det blankstilla vattnet har gravanden slagit sig till ro. Något väntar den på. Ingen vet – kanske samlar hon kraft inför vad som komma skall. Kanske gör hon bara en liten paus mitt i livet.Foto: Berne Wilhelmsson

Det är två decennier sedan som vi fick lära oss begreppet Ställtid. Det var forskaren Bodil Jönsson i Lund som myntade uttrycket när hon föreläste om och skrev boken Tio tankar om tid. Ställtiden, en tid att ställa om. En tid att landa i det som har skett och lägga det bakom sig. En tid att ställa om inför det som ska komma.

Många av oss känner till begreppet Ställtid. Frågan är hur många av oss som orkar använda oss av det. Att medvetet stanna upp när ett av många göromål är gjorda. Att medvetet stanna kvar i pausen fram till nästa uppdrag, nästa sak som ”måste göras”.

”Framtiden väntar, vila i tro, kornet som nu slumrar snart börjar gro.”

Det är sannerligen inte enkelt. Det finns så många saker som skall hinnas med under en dag, ett dygn, en vecka, en månad...

Att slå sig ner och bara vara. Det är ingenting som vi utan vidare unnar oss. Det finns alltid något att ta tag i. Och gör vi inte det ena så väntar oss det andra. Barn, familj, vänner, arbete, fritidssysselsättningar som är schemalagd in till sista minuten, bjudningar, läxor. Och så mycket mer.

Alternativet till att ha mycket att göra är att inte ha något alls att göra. Det är nog inte många av oss som väljer det senare alternativet. Men finns det då något mellanting?

Kanske är det just den möjligheten som Bodil Jönsson gav oss. Ställtiden. Planera in en ställtid mellan de olika måste-göromålen. En tid av vila och väntan. Vila efter det som nyss har genomförts, väntan inför det som skall komma.

Den behöver inte vara lång – ställtiden. Väntetiden. Vilotiden. Det kan räcka att stanna upp, slå sig ner på ett trappsteg eller en pall. Låta andningen stanna av och axlarna sjunka ner. Fem minuter eller tio. Kanske en kvart.

Några kallar det meditation. Andra kallar det tyst bön. Åter andra tar rätt och slätt en paus.

Ställtiden, då vi får landa i tanken: Det var det. Nu kommer något annat.

Om allt rör ihop sig

Om allt rör ihop sig i livet, så som det gör vid enstaka tillfällen för oss alla, försök då att bokstavligt hålla dig till ”Stilla dig – det går över”.

Om ”det” alls skall kunna ”gå över”, då ska du inte bara springa ifrån ”det” eller rusa fram och tillbaka.

En bra strategi är att i tanken sätta sig ner och låta ”det” gå över, låta ”det” gå förbi, låta ”det” sköta sitt.

Bodil Jönsson, ur boken Guld

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.