Annons

Vikingarna fortsätter att elda: ”Börjar bli proffs”

Personerna bakom Skördefestens hetaste tradition tar sats mot fortsatta pyromandåd.
– Vi börjar bli proffs, säger Henrik Linnarsson och ser fram emot att elda upp det han och andra medlemmar i den lokala företagarföreningen snickrat ihop.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Köpingsvik • Publicerad 29 september 2021
Het tradition i Köpingsvik.
Het tradition i Köpingsvik.Foto: Privat

Viljan finns och nu är alla frågetecken uträtade.

Som traditionen bjuder kommer Köpingsvik att tända till när mörkret lagt sig på Skördefestfredagen. Här ska eldas vikingaskepp och skulpturer av olika slag.

Annons

– Vi kör, om än lite nedtrappat. Skeppet ska byggas, skulpturer ska byggas men inte lika många som vanligt. Så det blir lite nedtrappat, säger Henrik Linnarsson, som med ”vi” avser företagarföreningen i Köpingsvik.

– Sedan får vi fundera på hur man kan begränsa, det är stor publik och då måste vi sprida ut det. Stranden är lång så det kan bli på två – tre ställen, fortsätter han.

Normalt snickrar medlemmarna ihop fyra – fem skulpturer plus vikingaskeppet och föreningsordförande Linnarsson avslöjar att det handlar om många arbetstimmar som bokstavligen går upp i rök.

– Det brukar vara 10–15 personer som kör heldag på skulpturerna, som kan vara allt från vikingar och spindlar till borgar och pumpor.

Och skeppet?

– Skeppet tog fler dagar att göra i början, nu tar det en dag. Efter tio år börjar vi bli proffs, svarar Henrik Linnarsson och skrattar.

Känslan att se allt det arbetet försvinna på några få eldfängda minuter?

– När det kommer så mycket folk och folk tycker att det är roligt, då tycker jag också att det är kul. Så det ska bli trevligt.

Vid fel vind på fredagen finns lördagskvällen som reservdag.

”Stranden är lång så det kan bli på två – tre ställen.”
Henrik Linnarsson
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons