GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veteran: ”Jag kan inte stå bakom Centerpartiets politik längre”

Gerd Åstrand är känd som en gedigen Centerpartist av många på Öland. Bosatt i Mörbylilla på södra Öland har hon under många år i kommun- och landstingspolitiken kämpat för landsbygden. "Efter januariuppgörelsen kan jag inte längre sympatisera med partiet”, säger hon och lämnar alla uppdrag.
Mörbylilla • Publicerad 12 mars 2019 • Uppdaterad 13 mars 2019
Gerd Åstrand från Mörbylilla har varit aktiv i CUF och Centerpartiet sedan 1970-talet och sedan 2002 i både kommun- och landstingspolitiken.
Gerd Åstrand från Mörbylilla har varit aktiv i CUF och Centerpartiet sedan 1970-talet och sedan 2002 i både kommun- och landstingspolitiken.Foto: Arkiv

Den främsta orsaken till att Gerd Åstrand nu lämnar Centerpartiet är migrationspolitiken. Hon är missnöjd med partiets hållning och har i många år ansett att Sverige har tagit emot för många invandrare.

– Jag sa redan 2014 att vi inte kunde ta emot alla. Det har ju visat sig sedan och det har nog hänt att jag har fått en lite brun stämpel på mig. Men det är flera saker som jag tycker har gått fel, bland annat menar jag att partiet har blivit alldeles för centralstyrt.

Gerd säger att det har varit ett svårt beslut att lämna partiet och att hon har funderat länge, men att hon även tidigare har funderat på det.

– Det var 2015, när migrationsfrågorna var som mest aktuella. Då hade jag till och med formulerat min avsägelse men ändrade mig i sista sekunden. Jag menar att partiet tar för lätt på de frågorna. Jag är rädd för utvecklingen i Sverige, inte minst nu när IS-anhängarna kommer tillbaka.

”Jag kommer aldrig att gå med i något annat parti.”

Genom att rösta på Centerpartiet ville Gerd få bort Stefan Löfvén från statsministerposten men när Centern istället slöt en överenskommelse med Socialdemokraterna i januari blev det droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag tycker att alliansen skulle ha gjort ett försök att regera tillsammans. Jag kan inte stå bakom Centerpartiets politik som den är nu. Idag ångrar jag att jag röstade på Centern.

Om man lämnar partiet och inte betalar sin medlemsavgift får man inte heller arbeta politiskt på lokal nivå. Gerd säger att hon vill stå upp för vad hon själv tycker och att det inte längre stämmer med den politik som Centerpartiet på central nivå står för.

– Det har varit ett jobbigt beslut, men jag måste få vara tydlig och stå upp för det jag tror på. Och då kan jag inte längre vara medlem i Centerpartiet. Men jag kommer för den skull aldrig att gå med i något annat parti.

– En sak som jag är lite ledsen för är att jag inte får vara med i det politiska arbetet med nej till Öland som en kommun.

Nu bildar ju Centerpartiet och Socialdemokraterna majoritet i Mörbylånga kommun. Vad tror du om det?

– Jag vet inte var det landar, men jag sa ändå ok. Det fanns inget bra alternativ eftersom vi hade hållits utanför i väldigt många frågor i den tidigare alliansen. Under de åren delgavs vi helt enkelt inte det som borde vara självklar information.

”Här i Mörbylånga har vi alltid haft högt i tak, det här handlar inte om dem.”

Vad kommer du att sakna från ditt politiska engagemang?

– Det är gemenskapen med mina partikamrater. De är ju mina kompisar och jag vill ha en bra skilsmässa, men jag lämnar från och med nu alla politiska uppdrag.

– Här i Mörbylånga har vi alltid haft högt i tak, det här handlar inte om dem.

Efter att ha kommit fram till sitt beslut att lämna partiet talade Gerd med ordföranden för Centern i Mörbylånga, Gunilla Karlsson. De tog sedan upp det vid den nyligen hållna kommunstämman.

– Gerd har gjort ett jättebra jobb i alla år, men hon måste ju känna sig tillfreds med det hon gör. Om hon inte kan göra det utan vill lämna partiet ska varken jag eller någon annan påverka henne, säger Gunilla Karlsson.

Under flera år satt Gerd Åstrand i landstingsfullmäktige och engagerade sig mycket för landsbygden i Kalmar län och inte minst på Öland.
Under flera år satt Gerd Åstrand i landstingsfullmäktige och engagerade sig mycket för landsbygden i Kalmar län och inte minst på Öland.Foto: Arkiv

Sedan årsskiftet har Gerd varit ledamot i utbildningsnämnden i Mörbylånga kommun. Hon har även varit ersättare i kommunfullmäktige och ersättare i Gymnasieförbundet.

Vad skall du nu göra på din lediga tid?

– Oj, det blir inga problem. Vi reser en del, jag vill gärna använda mig av våra fina cykelvägar som vi har fått här nere, jag är med i SPF, i Röda Korset och i en studiecirkel om att bygga ett seniorboende. Det finns hur mycket som helst om man bara vill, skrattar Gerd innan hon åker till Medborgarhuset i Grönhögen för att spela shuffleboard på måndagseftermiddagen.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.