Annons

Veckopengen är ohotad - så mycket får barnen

Traditionen med veckopeng lever vidare trots rådande lågkonjunktur. Föräldrarna på Öland håller dock hårt i pengarna jämfört med andra delar av landet.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 8 november 2023
Tre av fyra barn får idag vecko- eller månadspeng visar en undersökning av Kantar-Sifo.
Tre av fyra barn får idag vecko- eller månadspeng visar en undersökning av Kantar-Sifo.Foto: vandervelden

Traditionen med veckopeng lever vidare. Tre av fyra barn får idag vecko- eller månadspeng, trots kraftigt försämrad köpkraft. Det visar en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

– Föräldrar har goda erfarenheter av att själva få en veckopeng. Det vet av egen erfarenhet att det lär barn att hushålla med begränsade resurser och att förstå pengars värde, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom i ett pressmeddelande.

Tips

Bra att tänka på om du vill ge ditt barn veckopeng

• Ge barnen en regelbunden veckopeng och månadspeng. De flesta barnen får sin första veckopeng när de fyller sex eller sju år. Vid 10 till 11 års ålder går de flesta över till månadspeng.

• Lär barnen att när pengarna är slut, så är de slut. Pappa och mamma är ingen levande bankomat eller swishmaskin som swishar i tid och otid. Det lär barnen att prioritera och förstå pengars värde.

• Villkora gärna pengarna med någon uppgift. Det lär barnen skillnaden mellan gåva och ersättning och stärker ytterligare barnens känsla för pengars värde.

• Lär barnen att spara en del av pengarna. Det lär barnen att man kan konsumera mera i framtiden om man avstår en del konsumtion nu och låter pengarna växa under spartiden.

Annons

Undersökningen visar att mammor generellt ger mer pengar till barnen än pappor. Men de är lika bestämda när det gäller att säga nej till barnen när de vill ha mer pengar. Drygt 40 procent av föräldrarna ger inte sina barn mer pengar när barnen ber om det. Flickor får något mer pengar än pojkar. Skillnaden är som störst vid 15-års ålder.

– Det är viktigt att lära barnen att ett nej är ett nej. När pengarna är slut så är de slut. Pappa eller mamma är inga levande bankomater eller swishmaskiner som delar ut pengar som om de växte som svampar ur jorden, säger Arturo Arques i ett pressmeddelande.

Det finns däremot geografiska skillnader när det gäller vecko- och månadspengen. Föräldrar i Malmö är generösa men i Småland, på Öland och Gotland håller föräldrarna hårdare i plånboken.

Den 9 november Arturo Arques till Öland där han bland annat ska träffa högstadieelever i Färjestadens skola för att prata om privatekonomi.

Fakta

Så mycket får barnen i veckopeng

Veckopeng (median):

7 år: 20 kr

8 år: 25 kr

9 år: 25 kr

10 år: 40 kr

Måndagspeng (median):

10 år: 160 kr

11 år: 200 kr

12 år: 210 kr

13 år: 300 kr

14 år: 400 kr

15 år: 500 kr

16 år: 1 000 kr

17 år: 1 240 kr

18 år: 1 250 kr

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons