GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varning för falska djurskyddskontrollanter

Det har kommit till länsstyrelsens kännedom att en person utan koppling till myndigheten utfört en djurskyddskontroll hos en lantbrukare. Vi vill nu uppmana djurägare att vara uppmärksamma och alltid begära legitimation av personer som säger sig vara djurskyddskontrollanter.
Kalmar län • Publicerad 29 juli 2021 • Uppdaterad 29 juli 2021
”Hen visade varken legitimation eller hade kläder märkta med länsstyrelsens logotyp. Personen kontrollerade sedan djuren både inne i stallet och ute på bete”.
”Hen visade varken legitimation eller hade kläder märkta med länsstyrelsens logotyp. Personen kontrollerade sedan djuren både inne i stallet och ute på bete”.
Foto: Alexander Jensen

Personen ifråga körde upp på lantbrukarens gårdsplan med en bil märkt ”Länsstyrelsen”, sa sig vara från myndigheten och ville kontrollera djurhållningen ”med anledning av ett ärende”. Hen visade varken legitimation eller hade kläder märkta med länsstyrelsens logotyp. Personen kontrollerade sedan djuren både inne i stallet och ute på bete.

– Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på detta. Att falskt utge sig vara från en myndighet är ett brott och vi har polisanmält det, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör i ett pressmeddelande. Det skapar oro och obehag hos djurägaren och det skadar förtroendet för länsstyrelsen och vår tillsyn av svensk djurskyddslagstiftning. Jag vill uppmana djurägare att alltid be att få se legitimation när någon uppger sig vara djurskyddskontrollant, det har våra medarbetare alltid på sig. Om någon ringer från länsstyrelsen, eller annan myndighet, och vill boka ett besök, eller kommer oanmäld, ring gärna tillbaka till myndigheten och få det bekräftat. Om personen inte kan styrka sin identitet och sitt uppdrag ska du polisanmäla händelsen.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.