Varnar: Smittat kycklingkött ökar – ”Då minskar du risken för att bli sjuk”
Flera kycklingflockar i Sverige har smittats med bakterien campylobacter och människor som äter sådan kyckling kan bli sjuka om det har slarvats i hanteringen av köttet eller i tillagningen.
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Här är livsmedelsverkets råd kring kycklingkött:
• Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
• Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
• Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den.
Symtom
Campylobacterinfektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor. Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. De flesta fall av campylobacter läker av sig själv efter 2 till 10 dagar.
I vissa fall kan campylobacterinfektion ge följdsjukdomar. Dessa kan vara ledbesvär, kroniska magbesvär och nervsjukdom.
Källa: Livsmedelsverket