Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Värme och ljus

Så länge människan har funnits har vi samlats kring elden för att få värme och ljus. Gemenskap, samtal och trygghet föds när vi mår bra.
Lågorna i kaminen ger ett lugn som av många är efterlängtat mitt i vår oroliga vardag.
Lågorna i kaminen ger ett lugn som av många är efterlängtat mitt i vår oroliga vardag.
Foto: Privat

Finns det något mer lugnande än att sitta ner vid en eld, titta på lågorna och låta sig värmas av strålarna? Det kan vara utomhus runt en eld i det fria eller inomhus framför en kamin eller öppen spis.

Så länge elden är kontrollerad får vi njuta av tryggheten, värmen och ljuset.

Inte för inte blev stormköket årets julklapp 2020. Många har använt sina gamla eller helt nya stormkök över en öppen eld i trädgården eller under en paus i vandringen på någon av våra stränder, skogar och alvar under helgerna. Andra har tänt en eld vid en rastplats och grillat något gott att äta. Tillsammans har vi suttit ner, samtalat, känt den trygghet som värmen, ljuset och vår gemenskap har kunnat ge.

Gemenskap, samtal och trygghet föds när vi mår bra. Det är sant! Men när vi inte mår bra, när vi oroas, när vi känner oss ensamma. Vad kan vi göra då?

"En vän är någon som hjälper en upp när man är nere... Och funkar inte det så lägger den sig ner och bara lyssnar..."

Fortfarande kan de värmande eldslågorna ge ett lugn om vi slår oss ner framför en kamin eller öppen spis i lugn och ro. Mitt i det mörka som omger oss får ljuset ta plats och åtminstone för en stund värma oss till ande, kropp och själ.

Men det är inte tillräckligt. Gemenskapen och samtalet saknas. Efter att under en kort eller längre stund ha hittat lugnet kring lågorna med värme och ljus kommer oron tillbaka. Saknaden av möten med vänner och bekanta. Så har det varit under året som har gått. Så har det varit för många redan tidigare år, många som har levt i ensamhet av helt andra anledningar.

Det är då vi allesammans får finnas till för varandra. Ett litet kort eller brev, ett enkelt telefonsamtal eller sms. Det kan förgylla dagen mer än vi anar. Kan vi inte umgås fysiskt är möjligheterna desto större med kontakt på annat sätt. Så kan vi dela med oss av värme och ljus till dem som saknar det.

Veckans dikt

Ord

Varma ord, vackra ord, djupa ord...
De äro som doften av en blomma i natten
den man icke ser.
Bakom dem lurar den tomma rymden...
Kanske de äro den ringlande röken
från kärlekens varma härd?
Edith Södergran

Läs mer