Vården är redo: ”Vi tror att det kommer fortsätta i samma takt som i andra regioner”
På tisdagen infördes skärpta allmänna råd i Kalmar län, trots att smittan inte lika utbredd här som i andra regioner som inte har infört skärpta råd. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin menar att den snabba ökning av antalet fall den sista veckan fog för att införa råden.
– Vi tittar på olika parametrar bland annat den snabba ökningen. De senaste dagarna har vi upplevt ett ökat tryck på sjukhusen och det har börjat röra sig vad gäller smitta bland äldre.
– Vi har haft möjlighet att se hur snabbt det gått i andra regioner och tror att det kommer fortsätta i samma takt här, säger Labbé Sandelin.
De skärpta lokala råden kan sammanfattas i tre punkter menar smittskyddsläkaren.
1. Undvika fysisk kontakt med andra förutom de man bor med.
– De som bor själva kan gärna ha en lite ”coronafamilj” som kan hjälpa varandra. Men annars måste vi undvika fester och middagar med grannar. Vi ska inte gå till frisören eller få fotvård eller massage.
2. Undvika att trängas inomhus.
– Gå inte till gym, badhus, museer och liknande. Undantaget är att handla mat.
3. Avstå från att delta i evenemang med flera människor.
– För barn och ungdomar i grundskoleålder är det okej att fortsätta träna, men inte spela matcher. Barn driver inte smittspridningen och det är viktigt med fysisk aktivitet. Men man ska ändå tänka på att göra vad man kan för att undvika smittspridning, som att inte dela flaska och utrustning.
Smittskyddsläkaren uppmanar alla som kan att jobba hemifrån och menar att alla arbetsgivare har ett stort ansvar.
– Jag vill rikta en stark uppmaning till alla verksamheter och arbetsplatser att hjälpa till genom att anpassa sig med öppettider, begränsa antalet personer eller erbjuda digitala alternativ. Vi ser att många smittas på arbetsplatsen så det är viktigt att erbjuda möjligheten att arbeta hemma eller ha flexibla arbetstider.
För de arbetsplatser där folk inte kan jobba hemifrån kan man också göra saker för att minska riskerna.
– Det kan vara att se över hur man sitter i fikarummet, att man äter lunch på olika tider, införa högertrafik i trappor eller att ha symtomkoll, att fråga varandra hur man mår.
Labbé Sandelin betonar också vikten av alla arbetsgivare ska vara öppna med att personal har smittats och inte mörka smitta.
”Vi har haft möjlighet att se hur snabbt det gått i andra regioner och tror att det kommer fortsätta i samma takt här”Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin
– Arbetsgivaren har ett ansvar att berätta om någon är smittad så att andra vet och kan skydda sig.
Hittills har drygt 52 000 covid-19-tester gjorts i Kalmar kommun, varav knappt hälften är självtester.
Region Kalmar har kapacitet för 8 200 tester i veckan varav 5 000 är vikta för personal, brukare och patienter inom hälso- och sjukvård samt den kommunala omsorgen.
Men efterfrågan på tester är stor och det kan ibland vara svårt att hitta en tid.
– Vi gör vad vi kan för att utöka kapaciteten och kommer snart utöka till att använda apoteken även på helger, berättar regiondirektör Ingeborg Eriksson.
Om man inte hittar en tid så gäller det att ändå stanna hemma tills man fått en tid för test menar hon.
– Man kan försöka att vända sig till en annan kommun men i dagsläget kan man få vänta en dag eller två.
Eriksson berättar också att vården gör sig redo för att fler behöver sjukhusvård.
– Vi jobbar för att ställa om för en högre belastning på vården och är redo att skjuta upp verksamheter om det skulle behövas.