Vården anmäler efter försenad cancerdiagnos – ökade riskerna

En lex Maria-anmälan har gjorts av vården i länet efter att en 58-årig kvinna fått en försenad cancerdiagnos på grund av bristande handläggning.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 9 maj 2022
En lex Maria-anmälan har gjorts i länet efter att en 58-årig kvinna fått en försenad cancerdiagnos på grund av bristande handläggning.
En lex Maria-anmälan har gjorts i länet efter att en 58-årig kvinna fått en försenad cancerdiagnos på grund av bristande handläggning.Foto: Megaflopp

Region Kalmar län uppger i ett pressmeddelande att chefläkare Charlotte Joborn, inom primärvårdsförvaltningen, har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en försenad cancerdiagnos.

Fallet gäller en 58-årig kvinna som sökte hälsocentral för hemorrojder och blod i avföringen. Läkaren skickade remiss till kirurgkliniken utan att göra en inre undersökning av tarmen (rektoskopi) och kirurgkliniken accepterade remissen utan att kontrollera att rektoskopi hade gjorts.

Två månader senare fick patienten komma till kirurgkliniken och då kunde en cancertumör upptäckas i ändtarmen.

Regionen uppger att handläggningen medförde en försenad diagnos av cancer i ändtarmen, vilket medför sämre tumörstadium och begränsad möjlighet till behandling samt risk för komplikationer.

Vid utredning av blod i avföringen ska sjukvården följa standardiserat vårdförlopp (SVF), vilket ger en snabbare handläggning för patienten. Händelsen har resulterat i ändrade rutiner både på hälsocentralen och på kirurgkliniken.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.