Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vardagskonst

Var dags konst – vardagskonst. Det är en konst att ge varje dag ett meningsfullt innehåll. Ibland kan det krävas lite extra tid och arbete.
Med kvarnbacken i Resmo som förebild har Emilia och Josefin Wickléus i Stockholm gjort fina pepparkakskvarnar.
Med kvarnbacken i Resmo som förebild har Emilia och Josefin Wickléus i Stockholm gjort fina pepparkakskvarnar.
Foto: Fam Wickléus

Var dags konst – vardagskonst. Det är en konst att ge varje dag ett meningsfullt innehåll, alldeles särskilt när det känns som när ingenting är som vanligt. Som för ett år sedan. Och ändå går dagarna, en efter en i sin vanliga lunk.

– Vad har du gjort idag då?

– Ja, inget särskilt.

En vanlig ordväxling när vi möts i de imaginära vägkorsningarna i livet. Det är så lätt att glömma bort att plocka fram, dela med varandra och i minnet behålla de där unika händelserna som varje dag innehåller, om än minutkorta.

Ett telefonsamtal med några korta ord där vi känner vänskapen och värmen i orden. En skön promenad som vidgar både lungor och sinne när vinden rufsar om i håret. Vid Dämmet i Färjestaden, Slottskogen i Borgholm, Bergsstigen i Degerhamn eller i Bödaskogen. För att inte tala om vandringslederna på Stora Alvaret.

Det finns så många händelser och platser som kan förvandla en vanlig dag till en dag att minnas. Och det är bara du som vet vilka ögonblick som är din vardagskonst.

"En konstnär är ingenting utan gåvan, men gåvan är ingenting utan arbete."

Sedan finns det de som gör något alldeles extra konstfullt mitt i vardagen. Som Emilia och Josefin Wickléus i Stockholm. De är då och då på Öland och har gjort en grupp väderkvarn med kvarnarna i Resmo som förebilder.

– Vad har du gjort idag då?

– Vi har byggt pepparkakskvarnar!

Livet är inte pepparkakor, men de kan vara ett exempel på att det går att vara en konstnär mitt i vardagen, åtminstone för en liten stund, eller för några timmar.

Det unika i livet kan dyka upp av sig självt. Men lika ofta måste vi arbeta för det. Ta initiativ. Tänka ut. Ge det tid att mogna.

Vardagskonsten är det lilla ögonblicket, det som tas tillvara mitt bland alla rutiner. I nästa stund är det borta, pepparkakorna uppätna och livet går vidare.

Veckans dikt

Små ting

Orkar du inte ett steg mer,
inte lyfta ditt huvud,
dignar du trött under hopplös gråhet --
tacka då nöjd de vänliga, små tingen,
tröstande, barnsliga.
Du har ett äpple i fickan,
en bok med sagor där hemma --
små, små ting, föraktade
i den tid, som strålade levande,
men milda fästen under de döda timmarna.
Karin Boye

Läs mer