1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vård- och omsorgspersonal med symptom kan testas

Från och med nästa vecka kommer personal inom sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans som har symtom kunna testas för covid-19.
Från och med nästa vecka kommer personal inom vård och omsorg som har symtom kunna testas.
Foto: Arkivbild

Tidigare har bristen på reagens och provtagningspinnar hindrar en utökad provtagning men nu är läget bättre. Därför kommer antalet provtagningar utökas från nästa vecka.

– När nu tillgången ökat är det också kommunernas behov av att få personal med symtom testade vi vill tillgodose. Syftet är att göra det möjligt för medarbetare med lindriga symtom och som inte visar sig ha covid-19 att kunna återgå till arbete, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Samtliga hälsocentraler i länet kommer från måndag kunna ta emot personal från hälso- och sjukvården och från kommunens vård och omsorg samt personlig assistans som har patient- eller brukarnära arbete. Provtagningen omfattar endast personal som har symtom och som stannat hemma på grund av detta. Personal utan symtom kommer inte att testas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– När en anställd insjuknar med symtom som är typiska för covid-19 ska hen ta kontakt med sin chef som kan rekommendera att personen testas.

Provtagning sker vid den hälsovalsenhet där personen är listad. Om det visar sig att det är covid-19 ger ansvarig läkare förhållningsregler. Är det inte covid-19 ansvarar patienten själv för att ta kontakt med sin chef för att komma överens om att gå tillbaka till arbetet eller inte.

– Det känns väldigt bra att vi kan göra det här, säger Eriksson.

Testet det handlar om är ett så kallat PCR-test där man kan avgöra om man är smittat när testet görs. Antikroppstestet som kan avgöra om man har haft smittan är inte aktuellt ännu.

– Vi vet inte när vi kan börja med det utan inväntar riktlinjer från myndigheterna, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. Men är många bitar som måste falla på plats för att vi ska kunna använda det i det dagliga arbetet.

Testerna ska göras måndag till fredag på samtliga hälsocentraler i länet.

Att vårdpersonalen testas ses som steg två i testningen. Nästa steg är att testa personer som jobbar inom samhällsviktig verksamhet. Men det vet inte Lisa Labbé Sandelin när det kan bli aktuellt.

– Men nu när vi kan testa fler ska det bli intressant att se hur många fler som drabbats. Då kan vi förhoppningsvis få en klarare bild av smittläget.

Läs mer

Sport

Typisk premiär gav en poäng

”Det var nog ett rättvist resultat”

Sport

Veteranen avgjorde med hattrick i stark vändning

RM vände 0-2-underläge i halvtid till seger mot Kalmar AIK.

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Sport

Beskedet: Då tillåts publik i lokalfotbollen

”Föreningarna kommer få vissa krav på sig”.

Öland

Vattenläcka i Färjestaden

Ett antal hushåll i Färjestaden är utan vatten efter att en vattenläcka upptäckts.

Öland

Larm: Skogsbrand var troligen eldning för grisar

Enligt ett SOS-larm brinner det i terrängen söder om Haga Park.