Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Väntan

Det är helt naturligt att vänta på något som skall komma. Det kan handla om en högtidsdag, ett besök eller att man skall tillfriskna från sjukdom eller oro.
Än så länge är bänken utmed Kalmarsund tom. Kanske väntar den på besökare som vill slå sig ner en stund, i väntan på vadå?
Än så länge är bänken utmed Kalmarsund tom. Kanske väntar den på besökare som vill slå sig ner en stund, i väntan på vadå?
Foto: Björn Sandström

Kanske väntar vi framförallt på varandra, att vi skall kunna träffas igen. Hälsa på varandra med varma handslag. Sitta ner med flera vänner på en gång utan rädsla för vår egen eller deras skull.

Vi väntar på så mycket. När det är som mörkast under året väntar vi på juleljus och vinter med snö som lyser upp. Några veckor senare börjar vår otåliga väntan på vår, värme, fåglar och blommor. Och nu är de här.

"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen & vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också."

När de första snödropparna kommer - vad blir nästa väntan? Kanske orkidéerna, sommarbesökarna, att vaccinet skall komma så att det räcker till alla, slut på ovissheten och avskärmning.

En hel del av det vi väntar på är helt naturligt. Vi vill komma bort från det som förstör våra liv. Men andra saker får vi vara tålmodiga inför. Naturen går sin gilla gång, det bästa vi kan göra under varje årstid är att ta till oss vad den ger och när nästa tid kommer får vi njuta av den. Oavsett hur mycket vi längtar och väntar går det inte fortare. Bäst är då att slå sig till ro och leva livet precis där det är här och nu.

Under tiden kan vi hjälpa varandra och fylla en otålig väntan med ljusglimtar. Kanske är det någon som väntar på ditt telefonsamtal? Eller ditt mail och dina varma ord?

Det tar inte så lång tid men kan vara så mycket värt om vi även när vi är isolerade tar kontakt med varandra. Så får vi tillsammans vänta på att isoleringen och oron för sjukdom tar slut - kanske under en promenad när sånglärkorna hörs och vintergäcken blommar.

Veckans dikt

Vårens väntan

Går jag ej här rusig av rosendoft
— ändå ha inga rosor kommit! —
Skälver ej allt höljt i gudomligt skir?
Hemliga löften dagrarna viska.
Fjärranifrån nådde mig nyss en vind,
lätt som en återhållen andning,
fylld av en blyg bävande väntans doft.
Allt sedan dess ett under jag anar.
Intet jag vet — går som i fjärran land,
går som i dröm, i dröm om rosor.
Allt är som förr — likväl är allt förbytt.
Sällsamma gåtfullhet över tingen!
Karin Boye

Läs mer