Annons

Vänskap – att se och bli sedd

Ser du den varma blicken? Den som ser dig men som också vill bli sedd. Längtan efter närhet och vänskap. Varma, vänliga blickar kan betyda allt en gråkall och ensam dag.
Publicerad 19 februari 2023
Ser du den varma blicken? Den som ser dig men som också vill bli sedd. Längtan efter närhet och vänskap. Varma, vänliga blickar kan betyda allt en gråkall och ensam dag.
Ser du den varma blicken? Den som ser dig men som också vill bli sedd. Längtan efter närhet och vänskap. Varma, vänliga blickar kan betyda allt en gråkall och ensam dag.Foto: kvarnstrome

Vi föds och vi börjar betrakta omgivningen, så småningom börjar vi fokusera mer och mer. Vi lär oss att se och ta in omgivningen. Lär oss att känna igen människor och förstå sammanhang. Allt tack vare våra ögon. Så mycket i våra liv är beroende av att vi ser. Och hur vi ser.

På distans kan vi se på vår omvärld och varandra utan att komma för nära. Utan att behöva bli involverade och engagerade. Vi ser – men ändå inte. I sämsta fall möter vi varandra med ilskna blickar, med avundsjuka och irritation som också syns i våra blickar.

Annons

Men så finns det ett annat sätt att se. När öga möter öga med värme. När min själs spegel möter din och vågar stanna kvar. När blicken inte vänds bort. När den istället stadigt tar emot din blick och ger tillbaka.

”Många människor kommer och går men bara äkta vänner lämnar avtryck i hjärtat.”
Eleanor Roosevelt (1884-1962), engagerad i frågor som rörde mänskliga rättigheter och social rättvisa.

Då gläntar vi också på det inre. Det som finns där men som inte alltid kan sägas med ord. Det som finns och känns men som kanske bäst kan uttryckas med tårar. Ur själens spegel.

En varm, snäll blick från människans bästa vän kan vara till både glädje och tröst för den som inte möter så många andra vänliga blickar. Blickar som vill se på riktigt.

Att se och bli sedd, det är verklig vänskap. Att lyssna och vilja förstå, det är verklig vänskap. När vi på de sätt som fungerar just då visar att vi vill möta varandra, då kan under ske. Då kan den riktiga vänskapen växa. Vänskapen som kräver ett öppet hjärta.

En vilja att se. En vilja att ge. En vilja att lyssna, ta emot, stanna kvar. Då kan också orden sägas: Jag vill vara din vän! Högt uttalade eller bara genom en varm kram.

Blickar

Blickar kan inte ljuga / även om munnen kan

orden kan vara falska / men blicken är alltid sann.

Blickar kan inte döda. / Kanske dock här på jord

någon har blivit krossad / av vassa och grymma ord.

Blickar kan endast lysa / skänka åt hjärtat ro

liksom de milda stjärnor / som uppe i rymden bo.

Mariette

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons