Annons

Vänförening höll årsmöte med nya uppgifter från utgrävningar vid järnåldersboplats

Efter de formella förhandlingarna vid årsmötet med Sandby borgs vänner på söndagen föreläste arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay om resultatet av två års utgrävningar vid järnåldersgården i Gamla Skogsby.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga • Publicerad 10 augusti 2021 • Uppdaterad 11 augusti 2021
De utgrävningar som har skett i Gamla Skogsby hösten 2019 och 2020 kommer att fortsätta även hösten 2021. ”Än så länge har vi bara skrapat ytan och ändå hittat flera intressanta fynd”, säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay.
De utgrävningar som har skett i Gamla Skogsby hösten 2019 och 2020 kommer att fortsätta även hösten 2021. ”Än så länge har vi bara skrapat ytan och ändå hittat flera intressanta fynd”, säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay.Foto: Maria Wiell

Utgrävningarna vid Sandby borg har under ett par år legat för fäfot men kommer förhoppningsvis att kunna tas upp igen. Under tiden har Sandby borgs vänner med stort intresse följt undersökningarna som arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay och hans studenter vid Linnéuniversitet har genomfört vid Gamla Skogsby under två år. En gård som är samtida med Sandby borg.

– Vi började med det som vi trodde var en mindre kvadratisk byggnad alldeles utanför Ölands största långhus. Men det visade sig att vi inte hittade någon bortre vägg varken 2019 eller förra året. Vi vet nu att det är ett långhus, men hur stort vet vi inte.

”Det skulle vara jättespännande att ta sig an långhuset som har varit huvudbyggnad för den här gården, förmodligen för flera gårdar tillsammans.”
Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog och lektor i arkeologi vid Linnéuniversitetet.
Annons

Hösten 2020 fann man hela 16 kilo keramik, många av fynden är trasiga och delar av kärl i olika storlekar och former, men man har kunnat foga samman delar till fyra hela kärl.

– Nu skall vi göra analyser för att se vad som förvarades i kärlen. Mycket talar för att byggnaden kan ha varit ett utrymme för matlagning, kanske inför stora fester i det större huset.

Förutom keramiken har man funnit benrester efter bland annat svin, nötkreatur, får och getter. Något av det kan uppfattas som så kallade husoffer. Man har också funnit skelettdelar av en häst, vilket väcker många frågor.

– Hästar användes ofta till offer, frågan är om den här hästen, som är halshuggen, kanske förbereddes för en offerritual någonstans.

Linnéuniversitetet startade för en tid sedan en insamling för att få resurser för fortsatta analyser, då universitetets egen budget inte räcker till för sådant.

– Jag hade trott på 10 000-15 000 kronor och hade blivit väldigt glad om vi hade kunnat samla in det, säger Ludvig.

– Men idag har vi fått in 100 000 kronor. Det är fantastiskt och ger oss enorma möjligheter att gå vidare för att undersöka alla fynd på en rad sätt.

Hela området vid Gamla Skogsby är outforskat, förutom det område på omkring 125 kvadratmeter som har undersökts i förfjol och i fjol.

– Det skulle vara jättespännande att ta sig an långhuset som har varit huvudbyggnad för den här gården, förmodligen för flera gårdar tillsammans.

Fler arkeologiska nyheter:

Fakta

Sandby borgs vänner

Föreningen bildades 2017 till stöd för fortsatta utgrävningar vid Sandby borg. Stödet bestod i att underhålla vägen ner till borgen, en förutsättning för att länsmuseet skulle få använda den.

I föreningens stadgar står det att man skall sprida kunskap om Sandby borg och att man på olika sätt skall uppmärksamma och sprida kunskap om Ölands rika forntida historia i allmänhet.

Föreningen har bland annat producerat fyra filmer: Om Gråborg, om bondestenåldern i Resmo, om fornminnesbrotten vid Skäftekärr och om Sörby borg & Skedemosse. Det har kunnat ske med stöd från bland andra Vitterhetsakademin och Sparbanksstiftelsen Öland. Filmerna går att se på föreningens facebook-sida och hemsida.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons