GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vandra genom Världsarvet – Upplev en av världens mest unika platser på nära håll

Tänk dig att se när solen går upp över sjömarkerna vid Östersjöns kant en sommarmorgon, nattens magnifika stjärnhimmel över Stora alvaret eller en färgsprakande solnedgång över den bördiga Mörbylångadalen och Kalmarsund.
Södra Öland • Publicerad 19 juni 2022
Mörbylångaleden är en av Sveriges signaturleder som är utsedd av Svenska turistföreningen..
Mörbylångaleden är en av Sveriges signaturleder som är utsedd av Svenska turistföreningen..Foto: Alexander Hall

– Ett av de bästa sätten att uppleva vårt unika och vackra odlingslandskap är att vandra i det. På din vandring får du uppleva en av världens mest unika platser på nära håll, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Det finns drygt 1100 världsarv i världen, 15 i Sverige varav ett på Öland. Södra Ölands odlingslandskap är ett levande odlingslandskap med byar, åkrar, Stora alvaret och sjömarker.

” På din vandring får du uppleva en av världens mest unika platser på nära håll”
Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Mörbylångaleden är en av Sveriges signaturleder som är utsedd av Svenska turistföreningen. Signaturled Öland börjar vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och går ända ner till Ölands södra spets.

– Vi på Mörbylånga kommun är stolta över att Svenska turistföreningen har utsett en av våra vandringsleder i sin satsning på vandring i Sverige. Jag hoppas att detta inspirerar fler att ge sig ut i den vackra öländska naturen, för en unik vandringsupplevelse i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare Mörbylånga kommun

De senaste åren har intresset för södra Ölands vandringsleder ökat. Det har rustats med grillplatser, förbättrad skyltning och nya vandringsleder.

Nytt för i år är Lundastugans vandringsled som har tagits fram tillsammans med Kastlösa hembygdsförening. Nu erbjuds vandrarna möjlighet att uppleva malmbebyggelsen och en malmstuga vid randen av Stora alvaret. Arbete pågår med att spela in berättelser utmed lederna som vandrarna ska kunna lyssna på.

Gösslundaleden är en drygt 7 km lång vandringsslinga som börjar och slutar vid parkeringen mittemot infarten till Gösslunda by. Leden är markerad med stenrösen som visar dig vägen.
Gösslundaleden är en drygt 7 km lång vandringsslinga som börjar och slutar vid parkeringen mittemot infarten till Gösslunda by. Leden är markerad med stenrösen som visar dig vägen.Foto: Privat

Mitt ute på Ölands stora alvar finns Möckelmossen. Här finns en rastplats med information om Stora alvaret, vandringsmöjligheter och världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Under våren 2022 restaurerades parkeringen av Länsstyrelsen Kalmar län. En grusad och spångad led från Möckelmossens rastplats leder ut till alvarsjön. Leden går över vacker alvarmark och håller hög tillgänglighet och passar även dig med barnvagn, rollator och rullstol. Vilbänkar finns längs sträckan. Via leden tar du dig till en utsikts- och fågelskådarplattform invid alvarsjön. Uppe på plattformen finns informationsskyltar med de allra vanligaste fågelarterna på som kan ses vid sjön.

Södra Öland erbjuder ett unikt och sagolikt vackert landskap.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.