Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Välfyllda gårdsbutiker räddar sommarlunchen

Många gårdsbutiker runt om på Öland erbjuder det mesta som midsommarbordet bara måste ha, så som gräslök, dill, färskpotatis och jordgubbar.
Gunilla och Christer Strandå på Havtornsgården.
Gunilla och Christer Strandå på Havtornsgården.
Foto: Staffan Arvegård/N/Ölandsbladet

Gårdsbutikerna finns utspridda över hela Öland och erbjuder ett brett utbud av närodlat och lokalt tillverkat. En varm sommarmiddag kan det passa med en enkel sallad och då går ingredienserna enkelt att finna i de mindre butikerna på ön.

Här följer ett litet urval av Ölands gårdsbutiker:

Arne Olssons gårdsbutik har öppet året om.
Arne Olssons gårdsbutik har öppet året om.
Foto: Carin Svensson

Arne Olssons Gårdshandel, Bredinge.

Arne är den tolfte generationen på gården i Bredinge. Gårdsbutiken har öppet året om och erbjuder vad den öländska skörden ger utefter årstiden. Det är allt från morötter, öländsk rapsolja, lök, potatis, bönor, ärtor, jordgubbar, äpplen, ägg honung och glass.

Lammbutiken i Äpplerum.

Inne i ladugårdslängan har tidigare gårdens oxar stått, nu är det en gårdsbutik där det nya och det gamla möts. På hyllorna inne i Matbo´n säljs honung från öländska bin, antingen som förädlad eller naturell, Det säljs även textil, marmelader, chutney, senap, ostar, bönchips, rapsolja och salami.

Stenladan, Algutsrum.

I samarbete med flera olika producenter i närområdet erbjuder Stenladan ett brett utbud av både egenodlade och närproducerade produkter. Här finns allt ifrån rotfrukter, grönsaker, bär, bönor, lök och surkål, blommor, närproducerade mathantverk men även mjölk, kött och ägg.

Stenladan, Veronica Thernström.
Stenladan, Veronica Thernström.
Foto: Malin Edeborg

Havtornsgården, Triberga.

Havtornsgårdens butik drivs med inriktning på ekologiska varor. Det finns bakverk från det egna gårdsbageriet, havtornsprodukter, safter, juicer, havtonspulver, frysta bär, sallader, sockerärtor, potatis, morötter, polkabetor, gulbeta, choklad , kaffe, linser, quinoa, mjöl, teer, lammsalami, rökt lammkött och tvålar. Har öppet torsdagar, fredagar och lördagar.

Norrgårdens gårdsbutik, Ventlinge.

”Vad gården ger och mycket mycket mer” är ett signum för denna gårdsbutik som finns mitt i världsarvet, utmed väg 136 i byn Ventlinge. Denna butik har öppet året runt och här finns ett stort sortiment av olika grönsaker, det mesta är odlat på gården. Från bland annat gårdens jordgubbar, havtorn och pumpor produceras sylt, marmelad, kryddor, vinäger, linolja.

Läs mer