Varning för oväder: ”Mycket hårda vindbyar”

SMHI går nu ut med en varning för mycket hårda vindbyar på framför allt södra Öland från måndag morgon och under förmiddagen.
Öland • Publicerad 13 oktober 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Oväder på måndagsmorgonen?
Oväder på måndagsmorgonen?

Varning gällde till en början över stora delar av södra Sverige och däribland hela Kalmar län. Under måndagsmorgonen har SMHI dock förändrat prognosen till att framför allt gälla södra Öland i länet: ”Under morgonen och förmiddagen blåsigt med västlig eller sydvästlig vind och hårda eller på södra Öland mycket hårda vindbyar. Vinden avtar under eftermiddagen”

Det är en klass 1-varning som är utfärdad. Intensiteten i vindbyarna ska enligt rapport 12:30 på söndagen kunna ligga på 21 meter per sekund.

Köra över Ölandsbron då? Vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över om vinden når en styrka på 27 meter per sekund. Vid 32 meter per sekund stängs bron helt.

Fakta

Varning klass 1

Definition för Varning klass 1 mycket hårda vindbyar: Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.