GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad tänker du på?

Med en blick så långt bort i fjärran är du svår att förstå. Svår att nå fram till. Jag stängs ute från de tankar som du bär på.
Publicerad 3 juli 2021
Nära men ändå långt borta. Blicken möter inte min och när jag kommer närmare flyr du undan. Jag känner dig inte och du vill inte lära känna mig.
Nära men ändå långt borta. Blicken möter inte min och när jag kommer närmare flyr du undan. Jag känner dig inte och du vill inte lära känna mig.
Foto: Privat

Ett möte utan ögonkontakt – är det verkligen ett möte? Vi kan vara alldeles intill varandra men om vi inte möter varandra med blicken hade vi lika gärna kunnat vara miltals ifrån varandra.

När vi ser på varandra händer något. Vi bekräftar varandra och säger ordlöst ”jag ser dig, du finns, jag finns, vi är”.

En varm blick mellan två människor kan betyda så mycket. Den kan avspegla smärta, sorg, ren och skär glädje, skratt, vänskap, kärlek. För den skull också ovänskap, hånfullhet och ilska. Den säger något viktigt och utifrån det får vi förhålla oss till varandra.

”Långt ifrån ögonkontakt, långt ifrån hjärtat.”
Italienskt ordspråk.

En blick av ovänlighet och hånfullhet kan vi i bästa fall dra oss bort ifrån. En blick av vänlighet och ömhet gör att vi närmar oss varandra.

Någon gång har det hänt att en person som jag har känt nära har vänt bort blicken. Inte velat se på mig och inte heller har sett den blick jag har sökt eller velat ge tillbaka. Det blir så svårt att förstå. Vad tänker du på? Vill du ge uttryck för något som du inte kan sätta ord på? Och inte vågar, inte kan förmedla genom att se på mig?

Det finns dagar då vi inte orkar möta någon. Dagar då vi kanske måste ägna all energi åt att orka med oss själva. Då måste vi få vända blicken åt ett annat håll. Som att säga ”kom inte nära, jag vill vara för mig själv”. Det måste vara tillåtet.

Men livet blir lättare för både dig och mig om vi kan lämna bortvändheten efter en stund och möta varandra. Med blick och känsla. Med hjälpsamhet och vänskap.

"Jag ser dig, du finns, jag finns, vi är.”

Ord

Varma ord, vackra ord, djupa ord...

De äro som doften av en blomma i natten

den man icke ser.

Bakom dem lurar den tomma rymden...

Kanske de äro den ringlande röken

från kärlekens varma härd?

Edith Södergran

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.