Annons

Vaccineringen: ”Släpper tusentals tider och ny grupp” – så måste turisterna tänka

En stor del av covid–framgången beror på vaccineringen. Snart släpps tusentals tider till ny grupp.
– Vaccinationsviljan är den fortsatt mycket hög, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 27 maj 2021 • Uppdaterad 28 maj 2021
Vaccineringen en stor anledning till att läget på sjukhuset förbättrats radikalt.
Vaccineringen en stor anledning till att läget på sjukhuset förbättrats radikalt.Foto: Boyloso

I juni planeras för att nästa åldersgrupp kan släppas på i vaccinationskampanjen. Just nu går de flesta tiderna till dos två och tiderna för att vaccinera sig för en första dos för närvarande är begränsade.

– Men om några veckor kommer tusentals nya tider att släppas varje vecka, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

”– Men om några veckor kommer tusentals nya tider att släppas varje vecka,”
Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.
Annons

De öländska kommunerna är bland de främsta i landet. Borgholm tvåa med 62 procent vaccinerade och Mörbylånga på fjortonde plats med 56 procent vaccinerade.

– Vaccinationsviljan är den fortsatt mycket hög, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Inför stundade vallfärd av turister till Öland kvarstår det faktum att man får vaccinera sig i annan region men det gäller att tänka till innan man bokar en tid:

– Problemet är att om man tar dos ett här så är det inte alls säkert att man kan få dos två som planerat i en annan region. Det kan man inte förvänta sig utan den dosen bokas i samma region.

För närvarande är det de som är födda 1971 och tidigare som har möjlighet att boka tid för vaccination, liksom de personer över 18 år som ingår i någon riskgrupp.

– 68 procent i gruppen 50-59 år är i dag vaccinerade eller har en bokad tid. 92 procent av dem som är 60 eller äldre har fått en första dos.

– Inte minst märks vaccinationseffekten på sjukhusen. Under de senaste veckorna har andelen över 70 år som legat inlagda med covid-19 minskat stadigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons