Annons

Vaccinationsstart för 65+ i början av mars

Region Kalmar län kommer att inleda vaccinationer av de som är födda 1956 och tidigare i början av mars. De som är äldst vaccineras först.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 5 februari 2021
Totalt rör det sig om 50 000 invånare i Kalmar län i denna vaccinationsomgång.
Totalt rör det sig om 50 000 invånare i Kalmar län i denna vaccinationsomgång.Foto: Annica Jönsson

Detta står klar sedan den regionala vaccinationsplanen justerats utifrån ändrade förutsättningar när det gäller vaccin och den nya prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Det innebär att alla som fyller 65 år i år och äldre kommer att ingå i fas 2 av vaccinationskampanjen. Också personer oavsett ålder som har dialys eller är transplanterade kommer att som riskgrupp ingå i andra fasen, liksom de som är sammanboende med dem.

”Ambitionen är att vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.”
Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare
Annons

Totalt rör det sig om 50 000 invånare i Kalmar län i denna vaccinationsomgång. En del av dem kan dock redan ha blivit vaccinerade.

Region Kalmar län följer Folkhälsomyndighetens prioritetsordning om att gå i åldersordning och först erbjuda de äldsta vaccin. I mitten av februari kommer alla som är 80 år och äldre att få ett brev hem där de erbjuds vaccinering. I brevet framgår hur man ska boka tid. Själva vaccinationsstarten blir i början av mars. En vecka senare går samma erbjudande ut till de som är 70-79 år och slutligen kommer 65-69 år att få ett brev hem när det är deras tur.

Planeringen fortsätter när det gäller de personer som ingår i de riskgrupperna som ska vaccineras i fas 2. Det gäller dialyspatienter och personer som genomgått en transplantation. Region Kalmar återkommer med mer information inom kort.

– Ambitionen är att vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men allt är beroende på att utlovade vaccinleveranser också kommer, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Av Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering av antalet vaccinerade till och med vecka fyra framgår att 5,7 procent av befolkningen i Kalmar län vaccinerats mot covid-19. För hela Sverige är motsvarande siffra 3,2 procent. Kalmar län och Gotland är de regioner som kommit längst i landet när det gäller vaccinationerna.

Av Region Kalmar läns statistik till och med onsdagen 3 februari hade 13 978 doser givits i Kalmar län, 12 204 personer har fått en första dos och 1 774 personer har också fått en andra dos.

Regionen har hittills tagit emot 17 760 under vaccinationskampanjen, nästa vecka kommer ytterligare 3 780 doser att kunna fördelas ut i länet.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons