GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utställning: Ester Blenda visas på Kalmar slott

Utställningen har fått tillgång till ett unikt och varierat material som sällan eller aldrig visats tidigare; över 800 fotografier, Anders Zorns porträtt av Ester Blenda, kärleksbrev, krognotor från festkvällar med Albert Engström, kläder och föremål som hennes Royal Enfield motorcykel och hennes egen klippbok med artiklar.
Kalmar • Publicerad 27 juni 2022
Utställningen visas på Kalmar slott.
Utställningen visas på Kalmar slott.Foto: Staffan Arvegård /N

Utställningen Ester Blenda byggs upp med 15 nyckelscener ur hennes liv som skildrar händelser och de olika identiteter som hon skapar för sig själv. Utgångspunkten är ett av de många porträtten, som tillsammans med föremål och kläder bildar en scen.

– Kalmar slott är ett levande slott, en plats där vi lyfter fram spännande historiska personligheter. Dessutom ansåg sig Ester Blenda själv vara smålänning, då hon tillbringade mycket av sin barndom just i vårt landskap. Ester Blendas röst får nu åter ljuda tack vare denna utställning och den är värd att lyssna på, då hennes budskap är minst lika aktuellt nu som då, säger Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott.

Scenerna följs av Fatima Bremmers texter, som skrivits särskilt för utställningen och bygger på citat, brev och kärleksbrev. Scenen med titeln Satpojken visar ett barndomsporträtt med en flicka i klänning och med rosett i håret och i Motorcykelkvinnan står hennes Royal Enfield som blev en del av den identitet som hon skapade för sig själv, den unga kvinnan i byxor och motorcykelkläder som gjorde utflykter utanför stan med Carin Waern Frisell, den identitet som skapade ögonblick av frihet.

”Esters Blendas röst får nu åter ljuda tack vare denna utställning och den är värd att lyssna på, då hennes budskap är minst lika aktuellt nu som då”
Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.