Ut i en värld ...

Öland Artikeln publicerades
Med stora galoppsprång ut mot ledigheten – både för stora starka hästar som för mindre mänskobarn. Tio veckor av ledighet och spännande lärdomar innan det är dags att gå tillbaka till stallet och skolsalen igen.
Foto: Privat
Med stora galoppsprång ut mot ledigheten – både för stora starka hästar som för mindre mänskobarn. Tio veckor av ledighet och spännande lärdomar innan det är dags att gå tillbaka till stallet och skolsalen igen.

Skolavslutning och en lång, lång sommar ligger framför. De senaste dagarna har skoldörrarna öppnats mot en efterlängtad ledighet.

Att gå i skola är alldeles nödvändigt. Inte bara för att det är obligatoriskt enligt lag. Väldigt mycket viktigare är det därför att det är i skolan som kunskapen finns. Den bokliga och faktiska kunskapen. Lika viktig är den sociala kunskapen om hur vi samarbetar, hur vi visar respekt för varandra, hur vi anpassar oss till varandra och tar del av varandras kulturer.

Alla är olika, ingen är den andra lik. I skolan och på arbetet får jag lära mig att samspela med andra som inte alls är som jag. En kunskap som är lika viktig som Einsteins relativitetsteori, vem som blev kung i Sverige 1523 eller hur en kommunal organisation ser ut.

"Den som inte kan det ena, kan något annat."
(Kenyansk Ordspråk)

För att världen skall bli begriplig och för att man skall kunna manövrera sig genom livet behövs faktakunskaper. Man behöver kunna skriva, läsa och räkna och i bästa fall har man fått en inblick i litteraturens, konstens och musikens värld. Som liten är det böcker av Barbro Lindgren som får väcka fantasin och locka till vidare läsning. Som vuxen kan det vara poesi av Stagnelius, Anna Rydstedt eller Lennart Sjögren.

I skolan och på arbetet kan vi hjälpa varandra att förstå och utvecklas, ta till oss nya kunskaper och få nya erfarenheter. Rättvisa – vad är det? Klimatet – kan vi påverka utvecklingen i världen? Idag är det barn och ungdomar som går i första ledet för att få en förändring till stånd så att världen kan bli bättre. Att den möjligheten finns har måhända fötts i skolan. När man pratar med varandra i klassrummet och på skolgården.

Vi kan! Nu gör vi det!

Att gå i skola är ett arbete. Likaväl som att arbeta är att gå i skola. Tillsammans med varandra får vi hela tiden nya möjligheter att lära mer. Lära nytt. Lära om. Varje minut finns det nya lärdomar att ta till sig för den som är nyfiken.

Men först väntar sommarlov och semester. Också mitt i leken, ledigheten och avkopplingen finns det nya kunskaper och nya erfarenheter att ta med sig i livet.

fakta

Kunskap

Alla de försiktiga med långa håvar

träffar havets jätteskratt.

Vänner, vad söker ni på stranden?

kunskap kan aldrig fångas,

kan aldrig ägas.

 

Men om du rak som en droppe

faller i havet att upplösas,

färdig för all förvandling --

då skall du vakna med pärlemorhud

och gröna ögon

på ängar där havets hästar betar

och vara kunskap.

Karin Boye, ur ”För trädets skull”,

Visa mer...