Peter Boström: Upptäck Öland tillsammans med ölänningar

Det är inte sällan som jag brukar tillfrågas om att guida gäster på Öland. Låt mig bara säga en sak den som älskar sitt Öland så mycket som jag är världens sämsta Ölandsguide.
Peter BoströmSkicka e-post
Öland • Publicerad 22 juni 2018
Peter Boström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag vet aldrig riktigt var jag ska börja. Blir så ivriga att det spritter i benen.

Var ska man börja i Aladdinasken? Ska man gå på det gottaste först? Och vad i helsike är det gottaste?

Redan vi brofästet så slår det slint - norr eller söder? Eller rent av österut, till mina gamla hemtrakter?

En guidad dag med mig på Öland går inte ihop. Jag vill visa upp allt, få alla att förstå hur fantastiskt allting är.

Mina barn vet om det där. Så när pappa och övriga i familjen har en fotbolls- och innebandyfri helg så brukar det betyda att pappa planerar en öländsk utflykt.

Ibland händer det att barnen inte hinner springa undan. Då tar vi bilen från Färjestaden där vi bor och så kör vi ut över Öland.

Ibland hamnar vi vid Alunbruket i Degerhamn. För när barnen väl kommit ifrån sina ipads så älskar dom det där - att få kasta mackor i Kalmarsund. Platt alunschiffer är perfekt för den som är ute efter Ölandsrekord i mack-kastning.

Alla ölänningar oavsett var de bor måste sedan göra den obligatoriska Långe Jan-resan. Det där sitter i sedan småskolan, då klassen åkte på vårutflykt för att möta våren i Ottenby.

Och det gör vi fortfarande, åker till Ottenby och Långe Jan alltså. Men det är inte bara så att vi tittar på sälar och fåglar, vi tittar lika mycket på ornitologerna och ler lite grann åt deras allt mer fantastiska utrustningar.

På samma sätt är det lika obligatoriskt att göra norra Öland minst ett par gånger per år för den som bor söderut på ön. Sandstranden i Böda, den goda fisken i Byxelkrok, utsikten mot Blå Jungfrun och så den självklara mjukglassen i Borgholm.

Det där är bästa exemplet på kvalitet - den att ortsborna själva njuter av sin ö på alla sätt.

Det är också en slags guidning i sig. Den strand där det vimlar av ölänningar eller den krog där ölänningar samlas eller den naturstig som ölänningarna själva vandrar - där har du de verkliga pärlorna!

Något av allt detta har vi försökt sätta samman i Ölandsbladets Turistguide som du just nu håller i handen.

Upptäck Öland tillsammans med oss!