Upprört vid populärt besöksmål: Protesterar mot kaoset – ”Skrämmer bort folk”

Parkeringssituationen beskrivs som kaosartad och har orsakat mycket ilska i sommar. Det visar protestlistan med 1 000 namnunderskrifter som Borgholms kommun har fått.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Byxelkrok • Publicerad 26 augusti 2021 • Uppdaterad 27 augusti 2021
Besökare och bybor är upprörda efter sommarens parkeringskaos i Byxelkrok.
Besökare och bybor är upprörda efter sommarens parkeringskaos i Byxelkrok.Foto: Arkiv

I sommar valde kommunen att införa parkeringsavgift i Byxelkrok vilket har upprört både turister och bybor. I onsdags lämnade Marianne Kärslund Blomström och maken Kjell Blomström över en protestlista med 1000 namnunderskrifter till kommunen.

– Det har varit fruktansvärt rörigt och kaotiskt i sommar. Många hamnbesökare har varit riktigt arga över detta. Vi har inte uppmanat någon att skriva under, listan har funnits utanför vår bod. Ändå är den 22 sidor lång och full av åsikter, säger Marianne Blomström.

Protesterna handlar om att det har varit dåligt skyltat och otydligt om vad som gäller samt alldeles för dyrt.

– I hamnområdet har det funnits fyra olika appar att ladda ner med olika avgifter. Det har varit väldigt otydligt vilken parkering som gäller för vilken app. Det har inneburit att folk betalat fel och då fått böter. Många har inte ens uppfattat att det har varit parkeringsavgift.

– Det har kostat 15 kronor i timmen vilket många tycker är väldigt dyrt. I sommar har det varit mycket folk i Byxelkrok och då har det varit en timma bara i väntetid för att få bord på restaurangerna eller en halvtimma i kö för att få glass. Då blir det snabbt dyrt.

Hon berättar att vid sms-betalning har det också resulterat i en faktura med hög faktureringsavgift.

– Avgifterna i hamnen har också gjort att besökare istället ställt sig på smågatorna i närheten och på ICA-butikens parkering. Då har det istället blivit kaos där och butikens kunder har haft svårt att få parkering.

Blir det ingen förbättring är hon orolig för Byxelkroks utveckling.

– Som det är nu så skrämmer det bort folk. Jag har hört många upprörda besökare i sommar som har sagt att de inte kommer tillbaka om det ska vara såhär.

– Det är flera 100 personer som bara åker dit för att se solnedgången, ska man behöva betala för det?

De hade ett långt möte med tillväxtchef Anders Magnusson och kommunalrådet Ilko Corkovic (S) där båda parter fick ge sin syn på situationen. Marianne Blomström har förståelse för att kommunen behöver ta parkeringsavgifter för att finansiera underhållet i hamnen.

– Men det går att ordna på bättre sätt. En medelväg kunde vara att kräva parkeringsbricka i två timmar och därefter ta en parkeringsavgift. Oavsett behöver det bli tydligare om vad som gäller och bättre organiserat.

”Som det är nu skrämmer det bort folk”
Marianne Blomström.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.