Annons

Upprörda åsikter om ljudbegränsningar - ”död hand över Borgholm”

Miljö- och byggnadsnämndens beslut att begränsa ljudvolymerna utomhus till klockan 22 vardagskvällar i Borgholm väcker starka reaktioner.
BORGHOLM • Publicerad 19 juni 2019
Reaktionerna över beslutet att begränsa ljudvolymerna i Borgholm är kraftiga, många anser att det lägger en ”död hand” över sommarstaden. Borgholms kommun förtydligar att det är tillåtet med musikunderhållning fram till midnatt fredagar och lördagar, samt även under ”evenemangskvällar”.
Reaktionerna över beslutet att begränsa ljudvolymerna i Borgholm är kraftiga, många anser att det lägger en ”död hand” över sommarstaden. Borgholms kommun förtydligar att det är tillåtet med musikunderhållning fram till midnatt fredagar och lördagar, samt även under ”evenemangskvällar”.Foto: Johanna Wallin

– Det dummaste jag hört. I andra städer förlängs öppettiderna, skriver till exempel Lelle Korkkinen i en läsarkommentar.

– Dagens ungdomar är morgondagens turister. Har man valt att bo i en sommarstad så får man stå ut med lite ljud de veckorna, tycker Rose-Marie Hasselqvist.

Annons

Beslutet går ut på att begränsa ljudvolymerna utomhus, för exempelvis uteserveringar till 60 decibel (vanlig samtalskonversation), från 22.00 vardagar, samt 00.00 fredagar och lördagar.

Från Borgholms kommun har de kraftiga reaktioner från människor som anser att ljudbegränsningarna lägger en ”död hand” över sommarstaden Borgholm gjort att man önskar göra ett förtydligande.

Under tisdagen utgick ett mejl från Borgholms kommun genom kommunalrådet Ilko Corkovic där det påpekades att musik får spelas utomhus till 00.00 även vardagskvällar i samband med evenemang juni-augusti.

Större evenemang sommaren 2019 då musik får spelas utomhus till och med kl. 00.00:

* Midsommarfirande: Fredag, den 21 juni, och lördag, den 22 juni, räknas som helgdag och torsdag, den 20 juni, som dag före helgdag.

* Öland Mat- och Musikfestival: Torsdag, fredag och lördag, den 27, 28 och 29 juni, räknas som helgdag och onsdag, den 26 juni, som dag före helgdag.

* Hoffmaestro på Strand hotell: Fredag, den 5 juli, räknas som helgdag och torsdag, den 4 juli, räknas som dag före helgdag.

* Sommarkväll på torget: Onsdag, den 10 juli, räknas som helgdag och tisdag, den 9 juli, räknas som dag före helgdag.

* Weeping Willows på Borgholms slott: Torsdag, den 11 juli, räknas som helgdag.

* Laleh på Borgholms slott: 13 juli, räknas som helgdag.

Annons

* Victoriadagen, 14 juli, räknas som helgdag.

* Sommarkväll på torget: Onsdag, den 17 juli, räknas som helgdag och tisdag, den 16 juli, räknas som dag före helgdag.

* Markoolio på Strand hotell: Fredag, den 19 juli, räknas som helgdag och torsdag, den 18 juli, räknas som dag före helgdag.

* Ulf Lundell på Borgholms slott, Borgholmsdagarna och Sommarkväll på torget: Onsdag, den 24 juli, räknas som helgdag och tisdag, den 23 juli, räknas som dag före helgdag.

* Hov1 på Borgholms slott och Borgholmsdagarna: Torsdag, den 25 juli, räknas som helgdag.

* Victor Leksell på Strand hotell: 26 juli, räknas som helgdag.

* Sven-Ingvars på Borgholms slott: Tisdag, den 30 juli, räknas som helgdag och måndag, den 29 juli, räknas som dag före helgdag.

* Sommarkväll på torget: Onsdag, den 31 juli, räknas som helgdag.

* Borgholm brinner på Borgholms slott och De vet du på Strand hotell: Torsdag, den 1 augusti, räknas som dag före helgdag och fredag, den 2 augusti, räknas som helgdag.

* Sommarkväll på torget: Onsdag, den 7 augusti, räknas som helgdag och tisdag, den 6 augusti, räknas som dag före helgdag.

Annons

Under onsdagseftermiddagen kom ytterligare ett pressmeddelande från Borgholms kommun med en kommentar från Miljö- och Byggnadsnämnden:

– Riktlinjerna för Borgholms kommun skiljer sig inte från andra kommuner i landet. I och med de nya riktlinjerna ökar möjligheten att spela musik inomhus från 02.00 till 03.00. Största delen av juli, 81 procent av alla dagar i den evenemangstäta månaden, kommer det spelas musik fram till 00.00 och därefter får musik spelas på en lägre nivå. Vi stoppar inte möjligheten att spela musik utan det handlar om ljudnivån. På vardagar finns det möjlighet att spela musik efter klockan 22.00 med en lägre ljudnivå. De nya riktlinjerna togs fram för att förenkla för medborgarna och näringsidkarna, säger Joel Schäfer, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons