1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Upprop från Ölands brandmän

Brandmännen på Öland uppmanar politiker och beslutsfattare att ge Räddningstjänsten Öland den budget som organisationen behöver för att undvika personalnedskärningar.
En minskning av antalet brandmän påverkar möjligheterna att agera vid larm och skapar ökad stress för brandmännen. Det riskerar även medföra en osäker arbetsmiljö samt ökar risken för att den som behöver hjälp inte kommer att få den i den utsträckning som behövs, menar brandmännen på Öland och motsätter sig personalnedskärningar.
Foto: Natalia Johansson

Räddningstjänsten Öland består av över 100 fantastiska och kompetenta brandmän som varje minut och dygnet runt står i beredskap i hemmet, på jobbet, på fritiden och när andra samhällsgrupper är lediga. När det piper i våra sökare måste vi lämna familj, arbetskamrater och allt vi håller på med för att ta oss till vår brandstation och byta om för att inom ca fem minuter från larmet gått sitta i brandbilen på väg till en nödställd. Detta gör vi för en minst sagt blygsam ersättning utan ob-tillägg eller övertidsersättning. Vi gör inte detta enbart för pengarnas skull utan för vår övertygelse om att vi vill och kan hjälpa andra i en nödsituation!

För att komma tillrätta med ett budgetunderskott har Räddningstjänsten Öland fått direktiv att spara pengar – detta trots att Mörbylånga kommun gjort ett stort budgetöverskott och samtidigt höjt skatten med 84 öre! Politikerna som beslutar om din och min säkerhet har kommit fram till att ett alternativ är att spara in på ordinarie operativ personal. Finns det inga andra alternativ kommer även framtida besparingskrav sannolikt återigen drabba den operativa personalen vilket kommer att medföra försämringar för både brandmännen samt medborgarna på Öland.

Vi brandmän vänder oss starkt emot försämringar i den operativa förmågan och kommer aldrig acceptera nedmonteringar av en mycket kompetent och välskött räddningstjänst! Alla besparingar kommer i slutänden gå ut över både personal och medborgare. En minskning av antalet brandmän påverkar möjligheterna att agera vid larm, skapar en ökad stress på brandmännen då de utsätts för situationer där de kan komma att vara otillräckliga, riskerar att bidra till att en säker arbetsmiljö inte kan uppnås initialt samt ökar risken för att den som behöver vår hjälp inte kommer att få den i den utsträckning som behövs. Öland är långt och förstärkningar tar tid att få fram.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Brandmännen på Öland uppmanar politiker och beslutsfattare att ge Räddningstjänsten Öland den budget som organisationen förtjänar och behöver för att undvika personalnedskärningar!

Vi brandmän ställer alltid upp för varandra och vi finns här för medborgarnas skull!

Nu är det dags att medborgarna ställer upp för oss brandmän! Du kan påverka dina politiker att ta rätt beslut!

För samtliga brandmän vid stationerna i: Löttorp, Borgholm, Runsten. Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn.

Johan Persson, brandman och styrkeledare vid Räddningstjänsten Öland/Degerhamn samt ordförande vid Brandmännens riksförbund Öland.

Läs mer

Öland

Kalmar: Kronprinsessparet besökte länssjukhuset

Länssjukhuset i Kalmar fick på fredagen besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Öland

Bäst på Facebook: Mörbylånga kommun i Sverigetopp

Mörbylånga kommun är bäst av alla kommuner i Sverige på den sociala plattformen Facebook.

Öland

App: Mörbylånga mäter badtemperaturen på östra sidan

Nu utökas servicen avseende badtemperaturer i Mörbylånga kommuns mobilapplikation.

Sport

Arbetsbefriade TV-profilen cyklar Victorialoppet

”Det är första julimånad som jag är ledig sedan 1993”

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.