GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppmaning till lantmännen – ”Inga röstskolkare i år!”

Bondeförbundet gjorde vad de kunde för att locka väljare inför riksdagsvalet 1921. Ibland med rena skrämseltaktiken – och Ölandsbladet hjälpte till.
En uppfordrande text i Ölandsbladet i september 1921 riktade sig till lantmännen: ”Skärp er!”
En uppfordrande text i Ölandsbladet i september 1921 riktade sig till lantmännen: ”Skärp er!”
Foto: Arkiv

En spalt i Ölandsbladet i september 1921 stod att läsa följande uppfordrande text riktad till lantmännen. Den bakomliggande meningen var ”Skärp er!”.

Texten löd:

”Vid riksdagsmannavalet i fjol rådde en beklaglig likgiltighet bland lantmännen, ej minst här på Öland. Man syntes hågad att lämna allt åt Guds försyn, men hur det då går kunde salig ärkebiskop Sundberg omtala. Skulle denna olust eller maklighet, då det gäller fullgörandet av en medborgerlig, oavvislig skyldighet, även denna gång göra sig gällande, kan det för böndernas vidkommande medföra oberäkneliga vådor. Med en tredubblad väljarkår, därav över hälvten kvinnor, som för första gången lägger sina röstsedlar i svenska valurnor, kan trots den proportionella valmetodens utjämning lätt nog det det socialistiska partiet till följd av sin stränga, nära nog militära disciplin få flertal i riksdagens andra kammare och därmed regeringsmakt. Varje bondeförbundare måste därför efter bästa förmåga se till att om möjligt alla röstberättigade meningsfränder i hans ort sättas i tillfälle att utöva sin rösträtt.”

Läs mer