GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upplev Öland Spirar på två hjul

Du vet väl att du kan resa klimatsmart på Öland på flera sätt? Det finns tankstationer för biogas i Färjestaden och Mörbylånga och du kan ladda din el-bil på flera platser från Byxelkrok på norra Öland till Södra Möckleby i syd.
Öland • Publicerad 11 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022
Om du vill ta dig lite längre än bussarna går kan du hyra en cykel vid någon av busstationerna och trampa ut på egna äventyr.
Om du vill ta dig lite längre än bussarna går kan du hyra en cykel vid någon av busstationerna och trampa ut på egna äventyr.

Alla tankställen och laddstationer finns att se i appen Tanka Grönt. I Kalmar finns flera biluthyrare som erbjuder fossilbränslefria fordon.

Ett hett tips är att resa med buss 101 mellan Kalmar och Borgholm eller 105 mellan Kalmar och Mörbylånga. Köp en 24-timmarsbiljett så kan du kliva av och på så många gånger du vill längs med vägen. Om du vill ta dig lite längre än bussarna går kan du hyra en cykel vid någon av busstationerna och trampa ut på egna äventyr. På varje regionbuss finns möjlighet att i mån av plats ta med minst två cyklar – kom ihåg att ta med spännband. Du hittar tips på fina cykelrundor och cykeluthyrare på www.oland.se, cykelrundor för hela familjen.

– Att resa klimatsmart kan vara både bekvämt och billigt, men många känner inte till de möjligheter som finns. På Öland har vi många cykeluthyrare i anslutning till busshållplatser, vilket gör att du enkelt kan uppleva Öland Spirar på två hjul. Vad sägs om att till exempel ta bussen från Kalmar till Mörbylånga på 40 min, hyra en cykel och sedan cykla världsarvsrundan (5 mil) eller kulturrundan (1 mil) som passerar många attraktioner under Öland Spirar, säger Eva Engström, landsbygdsutvecklare Mörbylånga kommun.

På varje regionbuss finns möjlighet att i mån av plats ta med minst två cyklar.
På varje regionbuss finns möjlighet att i mån av plats ta med minst två cyklar.Foto: Andreas Yngvesson
Fakta

Klimatsmarta resor i besöksnäringen i Småland och på Öland

Ett samarbetsprojekt mellan Astrid Lindgrens Värld, Glasriket, Region Kalmar län och Öland, med delfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projektet vill utveckla fler klimatsmarta resor inom besöksnäringen som är tillgängliga för alla och ska därför testa, utvärdera och sprida lösningar för klimatsmart och attraktivt resande till och på Öland.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.