Upplev en historisk stadsvandring i Kalmar

En ny utrustning gör det möjligt att anordna de populära stadsvandringarna även i sommar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 16 juni 2020
Under hela sommaren anordnas stadsvandringar i Kalmar.
Under hela sommaren anordnas stadsvandringar i Kalmar.Foto: Destination Kalmar

De som följer med på en promenad i Gamla Stans mysiga kvarter i Kalmar får uppleva hur staden intill slottet växte fram och varför den begravdes. Det går att förvänta sig att få höra en och annan skröna om olika hus och personer. Vandringen tar cirka en och en halv timme och går genom slingrande gränder med en omväxlande bebyggelse i form av små gulliga trähus och större villor. Några av platserna som passeras är Gamla Kyrkogården, Krusenstiernska Gården och Stadsparken. Vandringarna är planerade tisdagar och torsdagar från och med den 25 juni till och med 13 augusti. Samlingen är utanför Kalmar Turistcenter.

– Stadvandringarna är ett bra sätt att lära känna Kalmars rika historia. Vi har kunniga guider som berättar och visar delar av Kalmars historia som du kanske inte kände till. Tekniken hjälper dig att hålla rätt avstånd, men det är också ett sätt att höra guiden riktigt bra så du inte missar något, säger Lina Einarsson, turismkommunikatör.

För att hjälpa alla med att hålla avstånd får deltagarna en mottagare att hänga runt halsen. Men hjälp av ett par hörlurar går det sedan att lyssna på guiden. Det är lång räckvidd, så det är lätt att hålla avstånd mellan varandra utan att förlora ljudkvalitet.

En annan vandring som erbjuds är runt Kvarnholmen, staden som flyttades. Bebyggelsen är varierande, imponerande byggnadsverk som Domkyrkan och Ångkvarnen blandas med charmiga små stugor på Kattrumpan och mer speciella byggnader som det gamla vattentornet och klapphuset. Vandringen tar cirka 1 timme och 30 minuter och äger rum måndagar, onsdagar och fredagar till och med den 31 juli.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.