Annons

Unikt fågelfynd: Pav tog revansch efter 10 000 dagar – ”Oerhört osannolikt”

Pav Johnsson har grämt sig sedan han missade chansen att se fågeln 1995. Nu blev det en kamp mot klockan...
– Vi behövde vi inte vänta ens en minut innan all oro byttes mot lättnad, glädje och eufori, konstaterar han.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ölands norra udde • Publicerad 11 oktober 2023
Pav Johnsson var en av många på plats på Norra udden för att se den i Sverige unika beigekindade skogstrasten.
Pav Johnsson var en av många på plats på Norra udden för att se den i Sverige unika beigekindade skogstrasten.Foto: Markus Tallroth, Arkiv

Beigekindad skogstrast är en jänkare som väldigt sällan tar sig över till Europa. Men nu har den landat ända uppe på Ölands norra udde.

– Det ska väldigt mycket till för att en så liten fågel ska korsa Atlanten från Amerika. Och att den sedan inte landar på Island eller brittiska öarna utan tar sig ända hit. Det är oerhört osannolik, säger Pav Johnsson, natur- och fågelexpert boende i Skogsby.

Annons

– Men förmodligen beror det på att det varit så mycket extremväder i Amerika, rekordmånga fåglar har kommit över till västra Europa och Azorerna. Den här fågeln har kanske råkat blåsa över när den skulle passera mexikanska golfen.

Markus Tallroth, mtallroth_birding på Instagram, tog den här fina bilden av beigekindade skogstrasten på norra Öland.
Markus Tallroth, mtallroth_birding på Instagram, tog den här fina bilden av beigekindade skogstrasten på norra Öland.Foto: Markus Tallroth

Just Pav Johnsson har en speciell historia med beigekindad skogstrast. Han bodde nämligen uppe i Stockholm när den var i Sverige för första gången någonsin, söndagen den 12 november 1995 på Sollerön.

– Jag hade lektion då och kunde verkligen inte åka iväg. Fågeln var bara här ett kort tag och det var inte många som hann se den.

”Jag har grämt mig många gånger under åren. Det låter väl fånigt för en normal människa men jag är en fanatisk fågelskådare”
Pav Johnsson

Ödets ironi alltså när den på tisdag förmiddag dök upp på Öland. Pav konstaterar att det var exakt 10194 dagar sedan han gick bet på trasten första gången.

– Jag har grämt mig många gånger under åren. Det låter väl fånigt för en normal människa men jag är en fanatisk fågelskådare, skrattar Pav.

– Jag fick en oerhört obehaglig känsla att historien skulle upprepa sig.

Mycket folk på plats på norra udden för att se den beigekindade skogstrasten.
Mycket folk på plats på norra udden för att se den beigekindade skogstrasten.Foto: Markus Tallroth

När han väl kunde lämna jobbet på Ölands folkhögskola blev det en kamp mot klockan och nervös tur upp till udden, då fågeln inte synts till på drygt en timme under dagen.

– Men när vi väl kom upp så dröjde det en minut innan vi fick syn på den och all oro byttes mot lättnad, glädje och eufori.

På onsdagseftermiddagen var den fortsatt kvar.

– Eftersom det regnar så är den nog inte så benägen att flytta på sig utan det är goda chanser att se den även imorgon (torsdag).

Annons

Är den lätt att känna igen?

– Nej, den ser ut som en extra liten talltrast. Vi fågelskådare kallar det för LBJ (little brown job), det svåra jobbet att se skillnad på små bruna fåglar. Det är ungefär som att klara ett extra svårt suduko, jag som nörd uppskattar det!

Fakta

Beigekindad skogstrast

16–18 centimeter långa

Sången är en snabb serie av flöjtlika toner i stigande tonhöjd.

Den lever främst av insekter, frukt och bär.

Häckar i norra Nordamerika. Flyttfågel som övervintrar i Syd- och Centralamerika. Mycket sällsynt gäst i nordöstra Asien och i Europa.

Har tidigare setts en gång i Sverige, i november 1995 på Sollerön i Dalarna.

Markus Tallroth, mtallroth_birding på Instagram, tog den här fina bilden av beigekindade skogstrasten på norra Öland.
Markus Tallroth, mtallroth_birding på Instagram, tog den här fina bilden av beigekindade skogstrasten på norra Öland.Foto: Markus Tallroth
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons