GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unika filmen från 60-talet: Öländsk bonde fick skörda med båt – åkern översvämmad

Hösten 1960 hade det rikliga regnet förvandlat Thorsten och Britta Karlssons åker till en sjö. Sockerbetorna var dock tvungna att tas upp, hur göra? De fick skörda med en båt, se filmen här!
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalleguta • Publicerad 28 december 2021 • Uppdaterad 30 december 2022
I oktober 1960 tvingades Thorsten Karlsson att skörda sina sockerbetor med båt på åkern.
I oktober 1960 tvingades Thorsten Karlsson att skörda sina sockerbetor med båt på åkern.Foto: Privat

Hösten 1960 hade varit riktigt regnig vilket ställde till det för lantbruket då många åkrar låg under vatten och sockerbetsskörden närmade sig. Thorsten Karlsson och hans fru Britta var småbrukare i Kalleguta, där de även drev en cykelverkstad.

Deras åker med sockerbetor liknade en sjö men sockerbetorna var tvungna att tas upp på något sätt. Det var mycket pengar som kunde gå till spillo annars.

Paret lyckades göra detta på ett minst sagt häpnadsväckande sätt. Med hjälp av en båt rodde Thorsten runt på åkern och tog upp betorna medan hans fru Britta klackade dom (slog av blasten).

Det var Bengt Andersson som lånade ut sin båt till Thorsten och Britta, och i samband med detta filmade han händelsen. Filmen finns bevarad och Ölandsbladet har fått låna den av Bengts son Fredrik Andersson. Han kan också återberätta bakgrundshistorien till den spektakulära betupptagningen.

– Thorsten drev en liten cykelverkstad och brukade handla reservdelar i vår affär i Borgholm. Han var nere en dag hos min far Bengt och pratade om bekymret med de översvämmade sockerbetorna och att det skulle bli en stor ekonomisk förlust om han inte kunde bärga dem, berättar Fredrik Andersson och fortsätter:

– Det beslöts att han skulle få låna pappas eka och med hjälp av den ro betorna i land.

SE FILMEN HÄR:

Men hans metod var beprövad sedan tidigare vilket är tydligt när man läser i tidningen ”SE” och en artikel från oktober 1952 med lantbrukaren Erik Johansson, även han från Öland. Där syns han på bild medan han försöker rädda sina sockerbetor från översvämningen genom att skörda dem från just en roddbåt.

I artikeln beskrivs det hur höstens regnrekord var på god väg att omsättas i rekord i katastrof. Lantbrukare i hela landet var hårt drabbade och stora delar av skördarna hade förlorats. På Öland beskrivs hur vattnet står högt över sockerfälten på Ölands alvar:

”Öland hör de till de svårast utsatta landskapen. Det öste ner i fjorton dagar, lök, potatis, betor och korn drunknade ute på alvaret. Erik Johansson är bara en av hundratals vindpinade Ölandsbönder som gjort brakförluster i höst”, skrivs det och det nämns att sockerbruken funderar på att stänga.

Öländska bonden Erik Johansson i tidningen ”SE”:s artikel om den katastrofala situationen på Öland 1952.
Öländska bonden Erik Johansson i tidningen ”SE”:s artikel om den katastrofala situationen på Öland 1952.Foto: Privat

Läs fler artiklar om Ölands historia:

Erik Johansson prydde omslaget av ”SE” i oktober 1952.
Erik Johansson prydde omslaget av ”SE” i oktober 1952.Foto: Privat
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.