Annons

Unikt fågelfynd: ”Väldigt få som får se under en livstid”

Just i detta nu vallfärdar fågelskådare till Ölands norra udde. Anledningen: En fågelart som aldrig tidigare observerats i Sverige har landat.
– Att få se den här fågeln innebar ett adrenalinpåslag, man blir lite skakig, säger fågelskådaren.
Norra Öland • Publicerad 24 oktober 2019
Östlig kronsångare  skymtades vid två tillfällen på Ölands norra udde.
Östlig kronsångare skymtades vid två tillfällen på Ölands norra udde.Foto: Markus Tallroth

Det var vid tolvtiden idag som fågelarten Östlig kronsångare skymtades på den lilla udden Björnsnabben som ligger på västra sidan av Ölands norra udde, längs med fyrvägen.

– Den har aldrig tidigare observerats i Sverige. Det här är sådant man drömmer om som fågelskådare, säger den lyriska Markus Tallroth som såg fågeln och dessutom lyckades fånga den på bild.

Annons

– Det är väldigt få som får se något sådant här under en livstid, det här får vi nog fira på något vis ikväll.

Han berättar att det redan nu är ett hundratal fågelskådare på plats. Bara en halvtimme efter att Markus observerat fågeln lyckades andra skåda den på ungefär samma plats, därefter har den inte synts till fler gånger.

Fågeln häckar i Sibirien och i norra Kina och vintertid flyttar den till Sydostasien.

– Så den är tyvärr helt felflugen.

Wikipedia skriver att förstafyndet i Europa gjordes 1843 på tyska ön Helgoland och därefter dröjde det ända till 2002 till nästa individ upptäcktes i Norge.

– En ny art i Sverige. Pulsen går upp direkt. Det här är något som man har fantiserat och drömt om. Nu kommer folk att vallfärda till norra Öland, säger naturexperten Pav Johnsson till P4 Kalmar.

Läs mer här:

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons