Besked: Öland har de nöjdaste turisterna i Sverige

Tillsammans har destinationsnätverket SNDMO, Swedish Network of Destination Management Organisations, genomfört en undersökning kring varumärkeskännedom och besökarnöjdhet bland de destinationer som är medlemmar i nätverket. Resultaten visar bland annat på att en bra atmosfär och ett trevligt bemötande är viktiga för val av semesterstad.
Öland • Publicerad 29 juni 2018
Turisterna på Öland är nöjdast i landet.
Turisterna på Öland är nöjdast i landet.Foto: Pressbild

Under våren har 29 svenska destinationer gemensamt genomfört en undersökning av besökares kännedom, preferenser och nöjdhet av städer man besökt samt planerar att besöka. Syftet med undersökningen är att ge en ökad insikt och kunskap om varumärkeskännedom och besökarnöjdhet samt att öka jämförbarheten mellan destinationerna.

Öland hamnar topp tre tillsammans med Stockholm och Göteborg, vad det gäller de frågor som besökarna värderar högst - bra atmosfär och trevligt bemötande.

Undersökningen visar även att de som senast besökte Öland är de gäster som är mest nöjda av alla mätta orter i undersökningen. Det är inte någon i undersökningen som inte alls är nöjd och den stora skillnaden gentemot resterande platser och städer i landet är att klart fler är mycket nöjda.

– Det är ju helt fantastiskt och så roligt att Öland tar hem första plats vad det gäller nöjdast gäster i landet! Dessutom är det en seger i sig då egna erfarenheter och rekommendationer från nära och kära är de två främsta faktorerna som påverkar valet av semesterdestination, säger Rebecca Strandén, kommunikatör, Ölands Turismorganisation.

I majoriteten av frågorna ligger Ölands medelvärde över snittet. På frågorna ”Vilken eller vilka platser är ditt förstahandsval idag?” och ”Hur väl tycker du att platsen överträffade dina förväntningar?” hamnar Öland på tredje plats, strax efter storstäderna.

– Vi är otroligt stolta över siffrorna och hoppas att näringen på Öland tar åt sig äran och känner sig stolta, avslutar Rebecca Strandén.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.